Crònica 09/02/2011

Ningú vol acollir els alumnes de Salt

Cap alcalde de la zona ho veu clar. Uns al·leguen problemes de capacitat i dèficit d'infraestructures, d'altres demanen un debat i alguns creuen que moure alumnes d'un poble a un altre no és la solució.

Narcís Presas
2 min

SaltL'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, no ha trobat cap suport a la proposta de crear una zona d'escolarització única en tota l'àrea urbana de Girona i repartir els alumnes immigrants per les escoles dels pobles veïns. L'havia fet divendres passat en el marc de la proposta de pacte de ciutat que va fer arribar als partits de l'oposició. Els alcaldes de l'àrea urbana de Girona consultats pel diari ARA són conscients de l'elevat nombre d'alumnes immigrants que té Salt -de mitjana un 70%, i en algunes classes arriba al 100%- però adverteixen que és prioritari resoldre el dèficit d'espai que pateixen les seves escoles. Alguns es mostren disposats a parlar-ne, però lamenten que l'alcaldessa hagi optat per llançar la proposta sense portar-la abans, per exemple, al Consell d'Alcaldes.

Proposta "agosarada"

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, considera que la proposta és "agosarada" i defensa que els alumnes vagin a l'escola més propera de casa seva. "Crec més en augmentar els recursos que en fer anar els nens d'un poble a l'altre", sentencia Pagans. L'alcalde de Vilablareix i president de la Diputació, Enric Vilert, està disposat a parlar-ne però adverteix que cadascú ha de defensar els seus interessos.

Aquesta tesi la comparteix el batlle de Fornells de la Selva, Gabriel Casas, que es mostra sorprès, a més, que ara de sobte es parli d'àrea urbana quan durant 8 anys ningú ho ha fet. "Estic d'acord a ser solidaris, però també tenim els nostres problemes i no podem ser hereus de les decisions polítiques del passat", opina l'alcalde de Quart, Quim Cufí. Els alcaldes de Bescanó, Xavier Soy, i de Sant Gregori, Jordi Noguer, creuen que es tracta d'un debat complex que s'hauria de plantejar amb més profunditat.

Des d'Ensenyament tampoc ho veuen clar. El director de Serveis Territorials a Girona, Albert Bayot, retreu a Pineda que no hagi portat la proposta a la comissió interdepartamental creada pel Govern sobre Salt i que hagi decidit llançar-la a menys d'una setmana de l'inici de les inscripcions escolars. Bayot qüestiona que la mesura serveixi per resoldre els problemes demogràfics de Salt i aposta per proporcionar més mitjans als centres educatius perquè puguin continuar desenvolupant la "feina encomiable" que estan duent a terme.

stats