Crònica 03/05/2011

"No és el primer Cop que Bin Laden ha mort, no?"

M. Bausells / M. Català
3 min
"No és el primer Cop que Bin Laden ha mort, no?"

"Ja no sé què creure", deia ahir l'Adeeba. "No és el primer cop que Bin Laden ha mort, no?", afegia aquesta jove pakistanesa, que treballa en una entitat cultural del Raval. Ella va rebre la notícia de l'eliminació del líder d'Al-Qaida amb incredulitat. Aquestes notícies apareixen, opinava, quan el govern dels EUA vol "desviar" o dirigir l'atenció de la gent. La incredulitat es respirava al barri barceloní, on la notícia de primera hora no va destorbar el curs d'un matí plujós.

A l'Adeeba, diverses persones que havien passat per l'entitat al llarg del matí li havien preguntat la valoració dels fets, perquè havien tingut lloc al seu país. "És una altra tonteria, una altra mentida", sentenciava ella. L'anunci de la mort de Bin Laden es va rebre al cor de Barcelona amb una serenitat que fregava la indiferència. Pocs comentaris, poca preocupació i poques televisions engegades -només en alguns locals hi havia connectada Al-Jazira, com cada dia-. En un restaurant del carrer Hospital, Adel Zebou i Khale Mechaal, originaris d'Algèria, i Rahouti Chokman, del Marroc, comentaven els fets amb desconfiança i un punt de sorna. "És tot un muntatge, manegen els temps com volen", deia Zebou en referència als Estats Units. "És un joc, una pel·lícula de Hollywood que ara els anava bé que s'acabés avui", afegia Mechaal.

El Raval, sovint assenyalat com un dels focus de l'islamisme radical a Catalunya, vol viure amb tranquil·litat la ressaca de la notícia de l'any. La comunitat musulmana no creu que la resta de veïns els mirin amb recel pensant en potencials represàlies. "La gent aquí es vol guanyar la vida", deia Zebou. "Són qüestions polítiques, al barri tot seguirà igual", deia l'Anwra, d'origen pakistanès i que regenta una carnisseria islàmica del carrer Hospital. Com molts altres, apuntava: "No em creuré la mort de Bin Laden fins que no en vegi la foto". I afegia: "Que hagi mort és millor per a tothom; al Pakistan ja hi ha prou problemes". Abdelilah, del Marroc, que treballa al restaurant Andalos de la Rambla del Raval, expressava la mateixa incredulitat: "Els comentaris al bar eren més aviat de conya. No m'ho crec, pot ser un muntatge".

Cap simpatia per Bin Laden

Nadeem Ayub és propietari d'una pastisseria -també del carrer Hospital- i fill de Mohamed Ayub, un dels condemnats a sis anys de presó després de ser acusat de formar part d'una organització islamista -amb deu persones més d'origen pakistanès i indi- que hauria estudiat fer un atemptat contra el metro de Barcelona l'any 2008. Al gener d'aquell any van detenir el pare de Nadeem mentre celebrava una oració en una mesquita propera, després de registrar la pastisseria. Ara és en una presó d'Astúries. "Cada mes l'anem a veure, el meu pare no va fer res", explicava el fill, que va valorar la mort de l'home més buscat del planeta: "A nosaltres no ens ha d'afectar perquè Bin Laden no té res a veure amb nosaltres". Ahir, pare i fill van parlar per telèfon. "No vam comentar res de Bin Laden. El meu pare està tranquil i ja li queda menys temps per sortir en llibertat", detallava Nadeem, que diu que la família només té ganes de "fer vida normal".

Mohamed Iqbal, secretari i portaveu de l'Associació Camí de la Pau, que aglutina la comunitat pakistanesa de Barcelona, dubtava de la credibilitat de la notícia que omplia els informatius de tots els mitjans: "Sembla un complot, ja que, si hagués mort, el més normal hauria estat que lliuressin el cos a la família, una opció més legítima que tirar-lo a l'aigua". "No tenim cap simpatia per un home que ha fet tant de mal", afegia Iqbal.

stats