CRISI: LA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA
Crònica 12/02/2012

Atrapats per un pis: "No el venc ni per la meitat i l'única opció és llogar-lo"

Fa anys que intentes vendre't el pis? No pots comprar-ne cap? L'ARA, com a resultat d'una nova crida a la participació a través de les xarxes socials, exemplifica amb dos testimonis les dificultats de fer quadrar el mercat

Albert Balanzà
2 min
"No el venc ni per la meitat i l'única opció és llogar-lo"

Maria Mateu va comprar un pis al Morell, a 10 quilòmetres de Tarragona, ara fa sis anys, molt abans que punxés la bombolla immobiliària, però quan els preus dels pisos a les comarques meridionals ja deixaven de ser una ganga. Ja no hi havia pisos de deu milions a Reus, com passava a finals dels anys noranta. "Em vaig decidir a comprar perquè gairebé no hi havia diferència de preu a la zona entre pagar un lloguer o una hipoteca", diu la Maria, fotògrafa de professió i periodista de l'històric programa musical Cops i flames, de l'emissora local Punt 6 Camp.

El 2007, per motius de feina, la Maria va haver de marxar a Barcelona i va engegar el procés de venda d'un pis que té 100 metres quadrats i quatre habitacions. "No hi va haver sort i fa quatre anys que estic amb aquesta dinàmica, fins al punt que ja no hi ha ni visites interessades a comprar", lamenta. L'única opció que ha trobat la Maria és el lloguer temporal. De manera esporàdica, ja que des que l'últim llogater va marxar aquest estiu el pis està buit.

Va ser en aquell moment que la Maria va fer l'últim intent de venda i va començar a consultar immobiliàries perquè li valoressin el pis. "A mi em va costar uns 180.000 euros, però les immobiliàries m'han dit que a la meva zona, ara mateix, els pisos es venen per un màxim de 90.000 euros". La meitat.

El cas de la Maria, que de fet ara viu al barri barceloní de Sants i estudia ciències de la comunicació, encara es complica una mica més perquè no ha acabat de pagar la hipoteca d'aquell pis que ja fa anys que no vol. El pis ha baixat de valor, també per la composició social canviant de la població del Morell, que ha sumat nova immigració que, segons diu, fa que els lloguers que es poden acabar pagant siguin baixos.

Competència deslleial

L'opció del lloguer ha estat, doncs, la primera i última solució a aquest pis del Morell, però aquí, segons la Maria, també hi ha influït la manca de solucions que no han aportat els que són, de moment, els autèntics propietaris de l'immoble: els bancs. La protagonista d'aquesta història explica: "He parlat amb ells moltes vegades per trobar camins com allargar els anys d'hipoteca i pagar menys, però els costos de la gestió són tan alts que no t'ho pots permetre; entre notaris i altres despeses, cal tenir preparats entre 3.000 i 6.000 euros per fer la gestió". També la Maria critica una certa competència deslleial de les constructores i els mateixos bancs: "Tenen un excés de pisos i, com que el cost d'adquirir-los per a ells ha estat molt baix, els poden vendre molt econòmics i seguir guanyant-hi". "Això no ho podem fer els que hem comprat a preu de mercat", conclou.

stats