Crònica 15/06/2011

"No ens miris! Uneix-te"

Lara Bonilla
2 min
Els espais de debat a la plaça Catalunya han estat substituïts per activitats de tota mena.

L'encarregat de la comissió d'informació a l'acampada de la plaça Catalunya -que respon al nom de Jack S.- reconeix que està "estressat". "Tots em pregunteu alhora i jo fa dos dies que no dormo bé, que tinc mal d'esquena i que menjo malament. Sisplau: una mica de paciència!", diu el Jack a la petita cua de gent que s'ha format davant l'estructura de fusta i plàstic que fa de punt d'informació. La raó? Els curiosos pregunten si ara que els indignats s'han traslladat a la Ciutadella, l'acampada de Barcelona es dissoldrà. "Això és el que hauríeu de fer perquè ara ja esteu donant una mala imatge", diu l'Aquilino, un jubilat amb ganes de conversa. De seguida s'hi sumen més tertulians espontanis. "A Madrid ho han fet millor", diu el Fernando. "A més, aquí ja només queden paràsits!", afegeix l'Alfons. El Jack -que s'ha canviat de nom perquè l'acampada li ha "canviat la vida"- perd els estreps: "A Madrid han anat més de pressa perquè a ells no els van intentar desallotjar i si tenim gent que dóna mala imatge és perquè n'hi ha que animen a drogoaddictes a venir a la plaça a dormir per desprestigiar-nos!"

Mentre els indignats han traslladat la seva protesta al Parlament, representants d'algunes comissions s'han quedat a la plaça Catalunya, on expliquen que continuaran dormint fins que l'acampada al Parlament i als barris es consolidi. A la plaça també s'hi han quedat alguns sensesostre i altres persones alienes a les reivindicacions.

L'estrès de Jack contrasta amb la davallada d'activitat a la plaça. De "l'àgora dels temps moderns"de fa unes setmanes, ni rastre. I la comissió de neteja fa dies que no treballa. L'esperit de lluita entre els pocs que s'hi han quedat continua, no obstant, intacte. A la plaça hi caben tots. "Som tan guais que fins i tot hi tenim la Falange Espanyola", diu un noi. És cert. Un petit grup de gent increpa un home de barba blanca i pipa en mà que defensa la ideologia feixista. No convenç, però a la plaça hi ha llibertat d'expressió. Tothom hi és a títol individual.

D'espai de debat a lloc per dormir

Ja no hi ha assemblees ni tampoc cassolades. Tampoc ambient festiu ni nens jugant. Ara hi ha homes dormint en matalassos i habitatges improvisats. De la concentració davant del Parlament només en parlen els curiosos que demanen informació. Els que ahir feien la migdiada a deshora no estaven per històries. Una noia fa gimnàstica enmig de la plaça. Mentre ella exhibeix les seves habilitats contorsionistes, dos pakistanesos de la comissió d'habitatge llueixen el seu DNI català. Dos nois -" españoles, que no catalanes" - els increpen. La cridòria de la gent que baixa del barri de Gràcia en direcció al Parlament interromp el conat de discussió. "Vinga, gent, no us quedeu mirant. Uniu-vos!", crida una noia. A l'anomenada comissió de convivència dos nois dormen en dues butaques. La demanda de la noia no els fa perdre la son.

stats