MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 18/10/2011

"No és una ocupació, és un símbol"

Els indignats custodien l'entrada de l'edifici que van ocupar dissabte per allotjar-hi persones desnonades. Ja s'hi han instal·lat deu famílies i la propietat de l'edifici ha presentat denúncia pels fets.

Maria Ortega
2 min
Conflicte d'interessos El propietari de dos dels pisos del bloc del carrer Almagro de Barcelona -a la dreta- discutia ahir amb alguns concentrats per l'ocupació de l'edifici. Assegurava que ell fa anys que paga un lloguer mentre espera que li lliurin el pis acabat.  La resta dels habitatges són actualment propietat de Cajamar.

BarcelonaUna trentena de persones van fer nit ahir a les portes de l'edifici ocupat després de la manifestació d' indignats al carrer Almagro, al barri barceloní del Verdum, on ja hi ha instal·lades deu famílies que havien estat desnonades. Una quinzena més de membres del 15-M van dormir a l'interior de l'immoble, juntament amb les set famílies que ja s'hi havien instal·lat diumenge. L'objectiu: defensar el que consideren un símbol del moviment, a l'espera de la resolució judicial sobre la denúncia que ha interposat la propietari del bloc.

"No és una ocupació més, és un símbol de la lluita per un habitatge digne", explicava ahir al matí Francisco Garrobo, un dels membres del moviment. I a la tarda Salvador Torres, de l'Assemblea de Nou Barris, n'emfatitzava la càrrega simbòlica i demanava que s'anés a més: "Si als anys 60 i 70 ocupàvem edificis sencers per plantar cara a la dictadura franquista, ara ho hem de fer contra la dictadura financera". Torres, a més, va respondre a l'alcalde Trias, que diumenge havia titllat d'il·legal la seva acció, assegurant que calen "solucions per a les més de 50.000 famílies desnonades els últims tres anys" i que "de vegades, l'única manera de canviar lleis injustes és actuar de manera il·legal"

De moment, les famílies que ja dormen al bloc -quasi acabat, però tancat durant més de cinc anys per la cadena de fallides de la constructora i la immobiliària- no hi han portat els fills per precaució davant d'un possible desallotjament.

Última sortida

"No puc fer res més que venir cap aquí", explicava Juan Miguel Moreno. Té dos fills -de 14 i 16 anys- i un tercer a punt de néixer. Fa uns quatre mesos que el van desnonar de casa perquè s'havia quedat sense feina i no podia afrontar el lloguer. Al pis del carrer Almagro no hi ha aigua corrent, ni pica, ni cuina. Són els handicaps d'una obra que la crisi ha deixat a mig fer i que tot just ara ha passat a mans de Cajamar, propietària de tot l'edifici menys de dos pisos que l'antic propietari va permutar per l'espai. És l'"última opció" per a la família del Juan Miguel.

El Ramon té cinc fills. Fins fa poc vivia en un pis del carrer Nou de la Rambla que el 29 de setembre es va salvar del desnonament anunciat gràcies a la pressió veïnal. L'amenaça permanent que pesa sobre aquest pis, però, no és una garantia per a la seva família, que s'ha reallotjat a casa de coneguts i que, quan s'hagin complert les 72 hores des de l'ocupació del bloc del carrer Almagro, també s'hi instal·larà. Segurament, al dúplex, perquè són la família més nombrosa. El criteri de selecció, com explicava Torres, és la tasca d'aquestes famílies amb el moviment: "No regalem res a ningú, és un projecte". Als baixos hi volen obrir un centre social i una cooperativa agroalimentària.

stats