S'IMPOSA LA REVOLTA DEMOCRÀTICA
Crònica 17/01/2011

Raouf Ayadi: "No permetrem que torni la dictadura"

Denúncia Era la bèstia negra de Ben Ali per la seva lluita contra la tortura i la falta de llibertat Presó Va estar sis anys entre reixes per defensar la democràcia fins que va aconseguir fugir-ne

Cristina Mas
2 min
La policia tunisiana, en una imatge de fa tres dies, era el braç repressor de Ben Ali.

Enviada especial a TunisAdvocat apassionat en el seu ofici, no va parar de denunciar les tortures i la manca de llibertats del règim. Va ser el secretari general del Consell Nacional per les Llibertats, que agrupa diverses organitzacions de drets humans, i és el vicepresident del Congrés per la República, encara il·legal al país. Els advocats han jugat un paper molt actiu en la revolta.

Sí, hem participat a les protestes, tant davant dels tribunals com al carrer, donant suport al moviment social. Divendres ens vam concentrar al davant del Ministeri de l'Interior. Quan la gent va veure els advocats allà, van guanyar confiança, la manifestació va ser massiva i va suposar la caiguda del dictador. Tenim una història. Qui va dirigir el moviment nacional contra la colonització francesa? Els advocats. El nostre paper, ara, en el moviment democràtic no ha estat cap sorpresa.

En quines condicions treballaven sota la dictadura?

Jo mateix he patit en persona la repressió política i econòmica. El meu despatx estava sempre sota la vigilància de la policia política del govern de Ben Ali. Em van arribar a posar explosius al cotxe, he patit diverses agressions. He perdut la majoria dels meus clients per l'assetjament del règim. Per si no fos poc, l'administració fiscal gairebé em confisca la casa i em quedo sense res. El dictador ens atacava perquè defensàvem les víctimes de la tortura, una pràctica que Ben Ali sempre va negar. Nosaltres trobàvem les proves, els documents, les fotografies. I les donàvem a les associacions de drets humans d'aquí i d'arreu del món, que les feien públiques. La dictadura ens reprimia per fer-nos callar.

Creu què és possible jutjar l'expresident Ben Ali?

Intentarem fer-ho a Tunísia, si el moviment aconsegueix que s'acabi constituint un govern democràtic. I si no, hem de pensar en un tribunal especial internacional. Els delictes que ha comès són molt greus i ha de retre comptes amb la justícia.

Com veu el futur del país, com serà la transició?

El que és clar és que el poble tunisià no permetrà que el continuï governant una dictadura. I això és una gran conquesta: tenim uns joves formidables, que ja no accepten que els tractin com a subjectes, sinó com a ciutadans. Aquesta consciència democràtica de ciutadania s'estén i crec que és aquí on el moviment democràtic ha aconseguit una base que pot garantir el futur de Tunísia.

Tem que aquesta transició política pugui estat tutelada pels homes de l'antic règim?

No ens deixaran així com així. Hi ha grans interessos i la implicació de grups internacionals, com les màfies: tothom sap que el blanqueig de diners és enorme a Tunísia. Segur que intentaran aturar el moviment, però no crec que ho aconsegueixin.

Com valora el paper de la Unió Europa en tota la crisi?

Ha estat molt negatiu. No ha recolzat un poble que patia una dictadura atroç. La dictadura torturava sistemàticament, empobria el poble, l'humiliava, l'espoliava i li impedia viure amb una mínima dignitat. El ciutadà no tenia cap valor. Una policia política sense cap moral cometia tota mena de crims sense cap fre. I Europa ha callat fins que ha estat el poble, tot sol, qui s'ha tret de sobre el dictador.

stats