Reportatge
Crònica 15/03/2011

"No sabem si podrem Tornar a casa ni què trobarem"

L. Bonilla / A. Brullet
2 min
Els turistes japonesos que aquests dies visiten Barcelona segueixen amb angoixa i preocupació el que està passant al seu país.

En els últims dies les fotografies de la ciutat japonesa de Sendai devastada per un terratrèmol i un tsunami han acaparat les portades de tots els diaris del món. On tots vèiem barris assolats i camps negats, Hirotoshi Kikuchi hi veia també els escenaris de la seva infància: "És un sentiment difícil d'explicar perquè són llocs plens de records on ara ha mort molta gent".

Kikuchi va créixer a Sendai, l'epicentre de la tragèdia al Japó, i fa més de vint anys va venir a Barcelona per continuar els seus estudis de música. Encara recorda la formació que rebia a l'escola per actuar davant un terratrèmol. Avui és cantant del cor de l'Orfeó Català i xef a domicili de menjar japonès. Ell és un dels 2.350 japonesos que resideixen a Catalunya, segons dades del consolat. A Sendai hi viuen els seus pares, amb qui encara no ha pogut contactar. "Són grans i no tenen internet ni mòbil", explica. Pel que ha pogut esbrinar, el barri on viuen -allunyat de la costa- no ha resultat tan afectat pel tsunami. Però fins que no es restableixi l'electricitat i pugui comunicar-se amb ells per telèfon, no podrà desfer-se de la impotència que sent ara.

Turistes a Barcelona

El mateix li passa a Takeda, un jove japonès que es guanya la vida a Barcelona com a guia turístic. Ell també és de Sendai i encara no ha pogut contactar amb la seva família. Alguns dels compatriotes que ahir guiava per la Sagrada Família volaven cap a Europa el dia del terratrèmol. Shigero Satose és de Miyagi, la localitat on ahir van aparèixer 2.000 cadàvers. S'ha comunicat per SMS amb els seus familiars i demà torna al Japó. "No sabem com arribarem a Miyagi perquè les línies de tren estan tallades i tampoc sé en quin estat trobaré casa meva", explica. "Estan espantats i alguns diuen que no volen tornar", explica una altra guia. La Kakuzo Umeara fa 13 anys que viu a Barcelona i divendres va patir molt fins que va contactar amb el seu pare, que viu a prop de Tòquio. "Ell tornava de la feina i va trigar 12 hores a fer un recorregut que normalment fa en mitja hora", diu. Els japonesos residents a Barcelona s'informen a través d'internet. L'amenaça nuclear està molt present però Kikuchi explica que "el més important ara al Japó és localitzar els familiars".

stats