Crònica 01/02/2011

"No tens horaris ni saps quant guanyaràs cada mes"

I.f.
2 min

Barcelona.Francesc Teixidó és de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), té 20 anys i en fa tres que va començar a fer d'agricultor, seguint la tradició familiar. Conrea calçots i hortalisses com feia el seu pare, tot i que destaca que ell s'ha dedicat més que el pare als calçots. "Quan no en cultivo, perquè no és època, faig verdures", explica. Produeix un milió de calçots durant la temporada (que sol durar sis mesos, d'octubre a març, encara que hi ha llocs on dura quatre mesos) i els ven a uns deu cèntims cadascun. De moment "és un conreu que funciona bé, és sostenible i dóna diners", apunta.

Teixidó explica que el seu mercat és el client particular i algun restaurant de la comarca i de comarques veïnes: "Tot i que fem molta producció, intentem no portar els nostres calçots ni a Mercabarna ni a la gran distribució, perquè el client particular és el que pot valorar molt més el nostre producte". A més, aprofita per esmentar que "el calçot d'aquí és diferent al de la zona de Valls, que és el més conegut, tant pel que fa a la mida com al gust". "De tota manera -apunta- la gràcia de menjar aquesta ceba és la salsa que l'acompanya".

Aquest jove agricultor indica que el calçot és un producte que té un curt procés de conservació. Teixidó remarca: "Des que un calçot és collit a Valls i es portar fins aquí, al Vallès Oriental, ha passat massa temps. No el podem dur gaire lluny perquè passats tres dies ha quedat pansit de les fulles. És totalment un producte de proximitat i, a més, per les seves característiques ho ha de ser". Sobre els productes procedents d'altres països opina que tenen diferències amb els d'aquí i no només pel que fa al gust, sinó també d'economia, de producció, de creixement del país i d'augment de feina: "Si jo tinc calçots i la gent me'n compra, necessito més mà d'obra i, d'aquesta manera, tots hi sortim guanyant: jo perquè produeixo més i els que contracto perquè tenen feina".

Aquest jove vallesà diu que ser agricultor i ramader és "una manera diferent de viure, ja que la feina de pagès et condiciona la vida, no tens horaris ni saps què guanyaràs a final de mes". Tot i els ajuts que hi ha, es queixa que no els donen "cap tipus de facilitats". I explica que si la collita ha estat dolenta o els preus són baixos, "no serveix de res el que hagis fet abans i el temps que hi hagis dedicat".

Amb esperit

Per això creu que fa falta tenir molta voluntat. "Al principi comences amb molta il·lusió, però la vas perdent si veus que el producte final està mal valorat o que l'esforç que has fet no ha servit de gaire cosa. Per això hi ha molta gent que deixa de treballar en el sector agrari", lamenta. Teixidó recorda la importància que té una bona formació i, en aquest sentit, explica que ha fet cursos per estar preparat per a la "gran quantitat de normatives existents, tant en l'àmbit català i espanyol com europeu, i per tenir més coneixements de les noves tecnologies i de nous productes, entre altres aspectes".

stats