COP AL TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 03/05/2011

"No hi ha cap violació del dret internacional"

Perspectiva Durant vuit anys va ser la cara i la voluntat negociadora de la comunitat internacional a Kabul, primer com a enviat especial de les Nacions Unides i després de la Unió Europea. Van ser anys sota bombardejos aliats. Parla de l'Afganistan des de l'enyor i l'experiència

Carme Colomina
2 min
L'exrepresentant de la UE Francesc Vendrell a Brussel·les.

Com canvia el món després de la mort de Bin Laden?

No gaire. Ell era el mite, però Al-Qaida és en realitat una franquícia i la gent que va agafar les armes i estava disposada a cometre atemptats terroristes seguirà fent-ho. Tot i que a curt termini aquesta mort els suposarà un cop.

I el fet que l'hagin trobat al Pakistan, després de gairebé deu anys de guerra a l'Afganistan?

Era de preveure que Bin Laden ja no era a l'Afganistan. El que és més interessant és que fos tan lluny de les zones tribals, en una ciutat tan important com Abbottabad, i a menys d'un quilòmetre de l'acadèmia militar del Pakistan. Això ens obligarà a preguntar-nos si els serveis d'intel·ligència del país no sabien que el líder d'Al-Qaida era allà.

Sempre s'ha especulat si els serveis secrets pakistanesos tenien informació sobre on s'amagava Bin Laden.

Jo no puc dir si els serveis d'intel·ligència estaven involucrats amb Bin Laden o no. Si no en sabien res, voldria dir que estaven molt mal informats. I normalment els serveis d'intel·ligència del Pakistan estan molt ben informats.

I com afecta aquesta nova situació en les relacions entre el Pakistan i l'Afganistan?

El Pakistan vol un govern a l'Afganistan que li sigui favorable, amic, i que sigui independent dels interessos regionals de l'Índia. En aquest sentit, els pakistanesos creuen que els talibans serien els millors aliats. Jo no n'estic tan convençut.

Quin efecte tindrà la mort de Bin Laden en el govern afganès de Hamid Karzai?

Karzai s'ha passat els últims nou anys dient que el terrorisme era al Pakistan i que calia que l'OTAN i els Estats Units ho tinguessin en compte i concentressin allà la seva lluita antiterrorista.

Els talibans han demanat venjança per la mort de Bin Laden. Hi haurà més inseguretat?

És possible que en les pròximes setmanes hi hagi intents de venjança o de demostrar que Al-Qaida continua amb capacitat d'actuar, però a mitjà i llarg termini no crec que tinguin gaire importància.

La guerra de l'Afganistan s'ha quedat sense el seu principal pretext?

Depèn. Si l'objectiu era només antiterrorista, la mort de Bin Laden voldria dir que les tropes dels Estats Units i de l'OTAN han aconseguit un èxit relatiu. Si la nostra presència es deu a la voluntat de crear un país que tingui un règim més tolerant i que pugui crear institucions pròpies d'un estat de dret, aleshores la mort de Bin Laden no té gaire importància.

L'operació de la CIA al Pakistan incompleix el dret internacional?

Quan es tracta d'una persona considerada el líder del terrorisme internacional, no crec que hi hagi cap violació del dret internacional.

stats