MOBILE WORLD CONGRESS
Crònica 01/03/2012

"Nokia no aspira a competir amb Apple sinó amb Android"

La companyia que va ser durant molt de temps sinònim de telèfon mòbil intenta ressorgir gràcies a la seva aliança amb Windows Phone. Nokia vol plantar cara a Android, que controla el 50% del mercat.

Beatriz Arias
2 min
Stephen Elop va mostrar als assistents la potència dels 41 megapíxels de la càmera que incorpora el model 808 Pure View.

BARCELONA."El nostre objectiu és competir amb Android". Aquesta va ser la resposta de Stephen Elop, president i conseller delegat de Nokia, quan li van preguntar sobre la semblança entre el disseny del seu model 808 Pure View i l'iPhone. Elop va fer la seva declaració d'intencions ahir, durant una taula rodona sobre els sistemes operatius i les aplicacions dels smartphones organitzada en el marc del Mobile World Congress.

El màxim dirigent del fabricant finlandès de terminals mòbils va explicar que "la batalla es lliura en el camp dels ecosistemes", referint-se principalment a Apple i a Android. I l'aposta de Nokia -amb Windows Phone- és guanyar terreny al que ara per ara domina el mercat. El totpoderós Android, el sistema operatiu que Google va apadrinar i impulsar el 2008, actualment controla la meitat del pastís. Segons la consultora tecnològica nord-americana Gartner, Android era el sistema present en el 50,9% dels telèfons mòbils del món a finals del 2011. Un any abans, el percentatge era del 30,5%.

El sistema operatiu d'Apple, l'iOS, és el segons de la classificació amb un domini del 23,8%. Una penetració al mercat gens menyspreable, tenint en compte que només funciona amb els dispositius mòbils d'Apple.

L'aposta per Microsoft

Sembla, per tant, que Nokia no ho tindrà fàcil per fer front a Android ni a Apple. Competeix en aquest escenari amb Windows Phone, el sistema operatiu de Microsoft, una empresa amb la qual va signar una aliança ara fa un any que va presentar precisament en el marc del Mobile World Congress 2011. La quota de mercat d'aquest sistema operatiu -que també fan servir altres fabricants com Samsung, LG i HTC- és actualment de l'1,9%. Els números demostren que hi ha molt camí per recórrer abans d'acostar-se als seu objectiu. Però ahir Elop es va mostrar optimista: "Tenim l'oportunitat de crear amb Microsoft un tercer ecosistema i serà aquí on Nokia podrà competir".

D'aquesta vinculació entre Microsoft i el fabricant finlandès ja n'han sortit alguns terminals, com els quatre models de Lumia o el 808 Pure View. El president de Nokia va admetre, però, que l'increment de vendes és sostingut i va indicar que es vol créixer país per país i a poc a poc. Una de les estratègies que estan fent servir en aquest sentit és fer pedagogia entre els consumidors. "Hi ha un repte al davant i una feina que s'ha de fer a les botigues de telefonia amb els usuaris, ja que molts només coneixen els sistemes iOS o Android, però quan proven el Windows Phone els agrada", va explicar Elop.

Nokia, que havia dominat el mercat durant anys, va perdre la seva posició dominant amb l'entrada en escena dels smartphones . L'iPhone va revolucionar el món dels telèfons mòbils intel·ligents el 2007. Un any després, Google va guanyar-li la quota de mercat que el primer sistema operatiu de Nokia, Symbian, no va saber explotar.

stats