Apunts econòmics
Crònica 17/06/2011

Nomenament

2 min
Nomenament

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) compta des d'ahir amb el primer conseller català en els seus 23 anys d'història. Oriol Amat arriba al supervisor dels mercats "en un moment clau per a un sector financer espanyol en plena transformació", explica. Un sector financer que entre altres reptes ha d'afrontar les sortides a borsa de quatre entitats: Bankia, Banca Cívica, Mare Nostrum i Banco Base. La situació de les entitats és especialment complicada donat el volum de capital que han de captar en la seva estrena als mercats, les dificultats per establir una valoració de les caixes i la volatilitat de la renda variable, que, entre d'altres, ha fet ajornar el salt al parquet d'Atento, filial de Telefónica.

Però la funció de la CNMV no és valorar actius ni buscar inversors. L'organisme, dependent del ministeri d'Economia, autoritza operacions i supervisa els mercats. "En els últims anys, si alguna cosa defineix la CNMV és el seu caràcter eminentment tècnic, un fet que no sempre havia estat així", comenta Amat. El regulador dels mercats, destaca aquest catedràtic d'Economia de la UPF i membre del consell assessor del govern d'Artur Mas (Carec), és un òrgan no polititzat per decisions de tipus polític. En aquest sentit, Amat destaca que en els últims anys la CNMV ha redreçat el seu paper i les seves funcions, fet que es demostra en l'absència de tensions entre els seus membres i en l'aparició als mitjans únicament i exclusivament per explicar la seva tasca i les seves decisions.

Pot semblar una obvietat el fet que la feina del president, el vicepresident i els tres consellers de la CNMV els dóna accés a informació d'allò més sensible. En la seva estrena al regulador, Oriol Amat explica algunes incompatibilitats, que per a ell no deixen de ser una novetat. "En els quatre anys que estaré en el càrrec, és evident que no podré gestionar els meus estalvis. La informació a la qual tindré accés requereix que se m'apliquin controls. Els hauré de portar a una entitat específica que s'encarregarà de la seva gestió". Transparència interna, doncs, per a un organisme que ha de vetllar per la transparència dels mercats.

La CNMV s'encarrega de l'autorització d'operacions i la supervisió dels mercats de capitals, que inclouen al voltant de 8.000 entitats, des d'empreses a fons de capital risc o d'inversió col·lectiva. Però, per Amat, la voluntat del regulador depassa les seves funcions estrictes. Posa com a exemple els set avisos que va llançar el regulador sobre Nueva Rumasa, tot i que el grup de Ruiz-Mateos s'escapa de la seva regulació.

stats