AMENAÇA PER AL MEDI AMBIENT
Crònica 17/08/2011

El mar del Nord afronta el pitjor vessament de petroli de la dècada

Una fuita de petroli detectada la setmana passada al mar del Nord en una plataforma de l'empresa Shell ja ha vessat 216 tones de cru al mar, en el que ja es considera el pitjor vessament de la dècada a la zona.

Marta Bausells
2 min
La taca de cru està situada a 180 quilòmetres de la localitat d'Aberdeen, a Escòcia.

Barcelona.Una plataforma petrolífera de l'empresa Shell ha vessat al mar del Nord, des del 10 d'agost, 1.300 barrils -216 tones- de cru a l'oceà, segons els càlculs de l'empresa. La causa és una fuita a la instal·lació, anomenada Gannet Alpha i situada a només 180 quilòmetres de la població d'Aberdeen, a la costa escocesa. Ahir el director general d'operacions en plataformes europees de Shell, Glen Cayley, va assegurar que el focus principal del vessament, el que es va descobrir la setmana passada, ja estava "pràcticament aturat" i que no arribaria a la costa perquè "desapareix naturalment".

Els càlculs al tancament d'aquesta edició indicaven que la taca de cru a la superfície marina ocupava una àrea de 26 quilòmetres quadrats i tenia un volum d'entre 1 i 10 tones, després de créixer lleugerament durant el dia per culpa d'un canvi en la direcció del vent -els últims dies, però, ha disminuït-. El ministeri d'Energia del govern britànic va dir dilluns, a través d'un portaveu, que el vessament havia estat "el pitjor en aigües del Regne Unit de la dècada", després de la fuga de 500 tones del 2000, i també va assegurar que ja estava "sota control".

Nova fuita, petita però activa

Ahir, però, va transcendir que s'havia trobat un segon forat fora de control -després que Cayley digués que s'havia detectat una altra font de vessament, de molt difícil accés-, cosa que va ser posteriorment desmentida per Shell. L'origen d'aquesta segona fuita és, segons l'empresa, una vàlvula d'escapament propera al forat principal. "La font del vessament és la mateixa. El petroli ha trobat un segon camí cap al mar", deia en un comunicat. El cru vessa aquí a un ritme -menys d'un barril al dia, ahir- molt inferior al primer, no revelat.

Les reaccions de diversos membres del Parlament escocès i d'activistes mediambientals han estat molt crítiques amb l'empresa angloholandesa per la seva manca de transparència sobre les causes i el degoteig molt lent de la informació sobre la fuita, que es va descobrir dimecres però no es va fer pública fins divendres a la tarda.

A banda del control total de les fuites -l'empresa no va ser capaç de donar una estimació, ahir, de quan espera que s'aturin-, la gran preocupació ara és l'impacte ambiental del cru ja estès. Un portaveu del govern escocès va dir ahir que l'impacte del vessament en la pesca s'havia reduït per l'encongiment de la taca, i que l'activitat continuava normalment fora de la zona afectada. Un vaixell d'investigació pesquera del govern recollirà peixos, aigua i mostres de sediments. Mentrestant, grups ecologistes com Greenpeace, el Fons Mundial de la Natura i RSPB resten escèptics i alerten del risc mediambiental de la taca.

stats