PORTAVEU DE LA MISSIÓ DE L'ONU DESPLEGADA AL SUDAN
Crònica 09/01/2011

Kouider Zerrouk: "Nord i sud continuaran treballant junts"

Suport logístic L'ONU ha participat decisivament en l'organització de la consulta al Sudan del Sud. La missió de pau és al país des dels acords de pau entre el nord i el sud signats el 2005

Lali Cambra
2 min
La missió de l'ONU al Sudan s'ha encarregat de repartir el material de vot tant al nord com al sud del país.

Quins han estat els reptes en l'organització del referèndum?

El més important, el temps que vam tenir, de només quatre mesos, amb retards per la falta d'acords entre els partits, per tenir-ho tot organitzat. Per descomptat, les distàncies en un territori tan gran (amb l'extensió de França) per poder fer arribar el material a tots els col·legis electorals: al nord i al sud.

Planava l'escepticisme sobre si la consulta seria pacífica.

Hi havia escepticisme fa uns mesos entre observadors i periodistes, però crec que finalment les dues partits, no només el sud, es van comprometre a facilitar un referèndum en pau i a continuar treballant junts abans i després del referèndum. La visita d'Al-Bashir a Juba és molt significativa.

Què passa després de la consulta?

Continuarem treballant com fins ara. La UNMIS s'ha reforçat amb més gent i està present al sud. El nord i el sud hauran de continuar les negociacions per, si hi ha secessió, veure com són els aspectes tècnics d'aquesta separació. Hem d'estar alerta per la situació d'Abyei, que preocupa, però que s'està negociant i esperem que després del referèndum es resoldrà i que la gent d'Abyei podrà tenir l'oportunitat d'expressar la seva opinió. La UNMIS està, i continuarà estant, als tres territoris, Kordofan Sud, Nil Blau i Abyei. La nostra missió està prevista fins a l'abril i després es discutirà al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

La gent del sud ara veu possibilitats d'un futur en pau i tothom diu que està cansat de guerra.

Crec que és important que tots dos partits han reiterat la seva voluntat de no tornar a la guerra. Aquesta és una declaració molt important. La situació es complicada, esclar, i estem en moments crítics, però si es té en compte la necessitat que tenen les dues parts de cooperació i que tenen instruments per fer-ne, sí que crec que hi ha una oportunitat de futur en pau.

stats