UN PAÍS EN ESTAT DE XOC
Crònica 28/07/2011

Noruega fa pinya amb el seu cap de govern

El primer ministre de Noruega, Jens Stoltenberg, ha sabut gestionar de manera exemplar les conseqüències de la doble tragèdia de divendres i ha pujat espectacularment en els índexs de popularitat.

Marc Vidal
3 min
UN HOME D'ESTAT, MÉS POPULAR QUE LA MONARQUIA La gestió que el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, està fent de la doble tragèdia de divendres l'està catapultant  en popularitat, ja que, segons els experts, està exercint un lideratge impecable al costat dels afectats i amb els missatges  de proximitat i fermesa que volen sentir els seus conciutadans.

BARCELONA."Sí, he plorat. I recomano a tothom que ho faci". Són les paraules de reconfort que ahir va dirigir el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, als seus conciutadans, encara en estat de xoc per la mort divendres de 76 persones, la majoria d'entre 14 i 19 anys. És tota una lliçó de lideratge d'un home que podia haver estat una de les víctimes, ja que el cotxe bomba va esclatar davant la seva oficina a Oslo.

Des que divendres Anders B. Brievek va fer submergir el país en la tragèdia, Stoltenberg ha sabut gestionar de manera impecable les conseqüències de la doble acció de terror. S'ha convertit, segons els analistes, en un líder ideal: humà i ferm, omnipresent i accessible. Amb els missatges que els noruecs volien sentir en cada moment. I a tot arreu, a l'hospital amb les víctimes i al tanatori amb els familiars o amics que han perdut un dels seus.

I això que, fins divendres, aquest home era considerat un personatge més aviat gris, de poc perfil, fill de dos alts càrrecs del Partit Laborista i esdevingut primer ministre més aviat jove, quan tenia 41 anys. "Ha estat un líder fantàstic en circumstàncies excepcionals, mai ho havia fet tan bé com ara", va assegurar ahir a l'agència AFP Harald Stanhelle, editorialista polític en un dels diaris de referència a Noruega, l' Aftenposten .

Al carrer, la població ho ha sabut valorar i l'han catapultat a les enquestes. El 94% dels noruecs estan entre satisfets i molt satisfets de la seva gestió. La seva popularitat és molt més alta que la de la família reial. Una circumstància mai vista fins ara. I tot això enmig de les crítiques per l'actuació policial que no va aturar l'actuació embogida de Brievik a Utoya fins una hora i mitja després que comencés.

De l'11-S al 22-J

A les antípodes dels missatges que va llençar George Bush després de l'11-S, el primer ministre noruec repeteix des de divendres, una vegada i una altra, que Noruega "no es deixarà intimidar", que "no caurà en la por", i que respondrà a la doble acció violenta amb "més democràcia i més obertura".

Els experts consideren que és justament el missatge que els noruecs volien sentir. Que res, i encara menys l'actuació d'un "dement" -com l'ha definit el seu advocat-, canviarà els designis d'una societat oberta i democràtica com la seva.

Un dels punts culminants de la seva actuació aquests dies va ser el discurs que va fer dilluns al vespre quan va acabar la manifestació multitudinària a Oslo contra els atacs. "Va ser el discurs més important pronunciat en aquest país des de la Segona Guerra Mundial", va assegurar ahir Kjell Terje Ringdal, comunicòleg expert en retòrica, al diari VG . "Era un missatge per aglutinar el país i projectar-lo cap endavant, amb referències al passat, al present i al futur. Ho va fer fantàsticament bé", va dir.

Una investigació oficial

Ahir, el primer ministre, Jens Stoltenberg, va anunciar l'obertura d'una investigació oficial independent sobre les circumstàncies que van conduir Brievik a cometre la doble matança, la resposta policial que es va donar als fets i com es pot evitar que es repeteixin. "L'organització i la capacitat de la policia formaran part d'aquesta avaluació", va assegurar Stoltenberg, convençut que caldrà augmentar la seguretat en un país ben poc avesat a la violència.

D'entrada, el ministeri de Justícia ja va anunciar ahir la contractació de 100 nous agents de policia. La por és present al cos dels noruecs i un paquet bomba sospitós a l'estació central d'Oslo va obligar a desallotjar parcialment l'edifici en plena hora punta ahir al matí. Va ser una falsa alarma.

stats