Publicitat
Publicitat

En breu

L'oposició de centreesquerra guanya les eleccions daneses

Nou govern a Dinamarca

La coalició de la centreesquerra danesa, anomenada Bloc Vermell, va guanyar ahir les eleccions generals de Dinamarca, cosa que acaba amb 10 anys de govern de centredreta, el Bloc Blau. Amb aquest resultat ajustat, que amb el 95% del vot escrutat donava al Bloc Vermell 89 dels 179 escons, la líder socialdemocràta, Helle Thorning-Schmidt, es convertirà en la primera dona que governarà el país escandinau. Malgrat que la coalició de centreesquerra es quedaria a un escó de la majoria parlamentària, el Bloc Vermell té el suport dels quatre diputats que es reparteixen en els territoris autònoms de Groenlàndia i les illes Fèroe.

La formació de l'actual primer ministre, Lars Lokke Rasmussen, el Partit Liberal, va millorar lleugerament el seu resultat en comparació amb els últims comicis i va aconseguir un 26,7% dels vots. Però el seu principal soci de govern va punxar significativament a les urnes amb només un 4,9% dels vots, cosa que es tradueix en 10 escons menys que fa quatre anys. L'ultradretà Partit Popular Danès, del Bloc Blau, va aconseguir el 12,3% dels vots, i perd tres escons al Parlament, la primera vegada que baixa el seu suport des que es va crear el 1995. Del Bloc Vermell, el Partit Socialdemòcrata va ser el segon més votat, amb el 24,9% dels vots, però va obtenir el pitjor resultat en un segle. Els grans vencedors de les eleccions van ser dos dels socis dels socialdemòcrates. El centrista Partit Radical Liberal va duplicar els seus vots fins al 9,5% i la formació ecosocialista Llista Única els va triplicar fins al 6,8%.

L' economia ha desbancat la immigració com a tema central de la campanya i els votants, insatisfets amb la situació econòmica, s'han decantat cap a l'esquerra. Però guanyades les eleccions ara comencen les difícils negociacions per formar una coalició de govern.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT