BARCELONA
Crònica 26/01/2012

Nou revés de l'oposició a Trias per la reforma de les Glòries

A l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, li plouen aquests dies les crítiques per la manera de presentar la reforma de les Glòries. PSC, PP i ICV tenen previst demanar, en el ple de demà, la retirada del pla.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.Segon revés a l'equip de govern de Barcelona en només una setmana. Si dimecres els grups de l'opocisió -amb l'excepció d'Unitat per Barcelona - ERC- forçaven CiU a fer saltar de l'ordre del dia de la comissió municipal d'Hàbitat Urbà l'aprovació del pla que preveia desencallar la reforma de l'antic complex fabril de Can Batlló, en el plenari de demà les crítiques se centraran en els canvis anunciats en el projecte de reforma de les Glòries. El PSC defensarà una proposició en què insta l'equip de govern a deixar sense efecte una proposta -la de construir un gran parc de 140.000 metres quadrats i soterrar 400 metres de la Gran Via- que consideren que només és "fruit de la improvisació". Volen que es creï una comissió amb tots els grups i les entitats veïnals. PP i ICV-EUiA ja han anunciat que donaran suport a la iniciativa socialista i, per tant, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ahir acusava l'oposició de "disparar abans d'hora", comença a pagar el preu del govern en minoria i sense socis preferents.

Trias va titllar de precipitat aquest rebuig en considerar que el de Glòries encara no és un projecte tancat -per tant, no es pot retirar- i va preguntar als grups de l'oposició si volen "influir [en el resultat final] o només posar bastons a les rodes?" Assegura que està obert a negociar però sense eternitzar el debat.

Que la reforma s'hagi presentat abans de tenir lligats punts com les solucions que han de permetre desviar un 40% dels 100.000 vehicles que arriben cada dia a les Glòries o sense l'acord amb Foment per deixar sense activitat ferroviària l'estació de França -bàsic per poder retirar el ramal de vies que passa per sota la plaça- encén l'oposició. Però també el fet que el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, presentés les línies de la reforma sense haver-les consensuat amb els grups.

"A toc de titular"

De fet, l'acusació que va llançar, dilluns, l'exalcalde Hereu a Trias de governar "buscant els titulars", es va repetir ahir en boca de diferents membres de l'oposició. El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, per exemple, va acusar el govern d'haver fet, de la reforma de les Glòries, "un anunci publicitari". La seva crítica al modus operandi del govern va recuperar, a més, l'espineta clavada de Can Batlló. En aquest punt, Fernández Díaz va lamentar que, després de l'acord CiU-PP per destinar una partida pressupostària extra de deu milions per desencallar la transformació d'aquesta macroàrea del barri de la Bordeta, al final, l'equip del govern hagi presentat un projecte "que falta a la veritat". I explica: "No van explicar que l'acord incloïa l'expropiació d'una finca de la immobiliària que executa el projecte".

El grup municipal d'ICV-EUiA, per mitjà de Ricard Gomà, es va afegir a les crítiques, tant a les formes com als problemes de mobilitat. Unitat per Barcelona -ERC, al seu torn, es va desmarcar de la proposició del PSC. El seu president, Jordi Portabella, defuig la picabaralla política i valora positivament que el projecte de CiU concentri habitatges i equipaments al voltant de la plaça, tot i que admet que en mobilitat se situa "a les antípodes" del que ells defensen.

stats