TEMPORAL A LA COSTA EST DELS EUA
Crònica 29/12/2010

Nova York colgada sota la neu

Robert D. Mcfadden
2 min
Lelectricitat, EUA

The New York Times / Nova YorkEls aeroports i els trens recuperen la normalitat, però milers de persones continuen bloquejades. Les carreters i els carrers de la ciutat estan coberts de neu. Els metros i els autobusos funcionen de manera esporàdica. L'electricitat no arriba a milers de cases. Els comerços fan el que poden i corren històries sinistres sobre persones tancades durant hores en cotxes, autobusos o trens.

El temporal de neu de dos dies que va afectar la costa est dels EUA, el pitjor en quatre anys, ja ha escampat però ha deixat l'àrea de Nova York i el nord-est del país amb neu fins als genolls, i les autoritats alerten que caldran dies per fer net.

Dilluns al matí el sol brillava i el cel era clar. El vent udolava moderadament com una ànima en pena i el Central Park s'havia convertit en el somni de qualsevol nen a l'hivern, amb esquiadors i vianants a la deriva obrint camins per qualsevol lloc. Però només era una il·lusió que eclipsava la dura realitat. Milions de persones continuaven bloquejades pel temporal, amb gent que no tenia manera d'anar a treballar o de tornar a casa després d'haver sortit de cap de setmana. Milers continuaven als aeroports i a les estacions de tren i autobusos o tancats en un hotel. Quasi 4.000 vols van ser cancel·lats en els diferents aeroports de l'àrea que tot just ahir començaven a reobrir. La paràlisi va ser tan greu que les autoritats aeroportuàries han advertit que es trigarà uns dies a agafar el ritme normal i l'amenaça és ara que per Cap d'Any encara s'arrosseguin problemes de mobilitat.

Sense llum i sense cotxe

Desenes de milers de llars continuen sense llum, les torres elèctriques es van tombar pels forts vents i els cables en van embolicar amb les branques dels arbres. La companyia ha informat que 60.000 clients estan sense electricitat a Massachusetts, 8.000 a Nova York i Westchester County, 8.700 a Long Island i més de 8.000 a Nova Jersey. Almenys hi ha cinc morts a les carreteres per culpa de la tempesta. Les autopistes, fins i tot les que han estat netejades, tenen plaques de gel perilloses. La policia ha estat advertint els conductors de no agafar el cotxe i fer servir els transports públics. Però els transports públics no sempre estan en funcionament.

El metro, aturat

La majoria de línies de metro de la ciutat han estat aturades des que va marxar la llum dilluns al vespre. Centenars de passatges, drets, van haver d'esperar als vagons gelats quasi set hores fins que van poder ser rescatats cap a les 8 del matí. Va ser una experiència aterridora i frustrant, però no va haver-hi ferits.

Durant la tempesta, el departament de bombers de Nova York va treballar amb un desplegament de màxims i es van posar més ambulàncies per respondre a les emergències mèdiques. Tot i així, el gran volum de trucades i els carrers intransitables van deixar 1.300 demandes sense resposta. El pitjor va ser, però, que un centenar d'ambulàncies es van quedar encallades a la neu i força pacients van haver de ser transportats amb camions.

stats