CELEBRACIÓ DEL CAP D'ANY Reportatge
Crònica 02/01/2011

Nova dècada, les imatges de sempre

Maria Ortega
3 min
Campanades, Catalunya

Campanades, cava, controls d'alcoholèmia a les carreteres i concurs temerari de llançament d'objectes a la plaça Catalunya de Barcelona. Els components bàsics de tota nit de Cap d'Any es van repetir la nit de divendres per acomiadar el 2010 i donar entrada a una nova dècada en una nit marcada, tot i els petits incidents de cada any, per la normalitat festiva. Una víctima mortal a les carreteres -un home de 31 anys a Balsareny (Bages), que viatjava de copilot amb un conductor ebri- i l'estabilització dels positius en els controls d'alcoholèmia dels Mossos d'Esquadra a les carreteres -el 6,5% dels 3.103 totals- són la cara i la creu del comiat del 2010.

La celebració als carrers de Barcelona va servir per reforçar la tònica dels últims anys perquè, encara que el turisme de Cap d'Any segueixi de moda, cada cop són menys les persones que opten per abrigar-se i passar l'última nit de l'any a l'aire lliure. A la plaça Catalunya, el punt d'atracció per excel·lència del turisme, s'hi van reunir unes 41.200 persones, segons els càlculs de l'Ajuntament, mentre que en el comiat del 2009 s'hi van aplegar unes 50.000 persones. Aquesta xifra ja va suposar un clar descens de públic respecte a edicions anteriors.

L'altre gran escenari barceloní, la Torre Agbar, també va confirmar aquesta dinàmica, ja que només va congregar 1.200 persones. Menys de la meitat que l'any anterior. L'afluència també va ser més baixa en el transport públic, que va funcionar de manera ininterrompuda durant tota la nit.

Llançament de tanques

Tot i el caràcter cada cop més casolà o de festa privada de la celebració i dels esforços extres de l'Ajuntament, es van repetir els incidents de sempre. Poc després de les campanades i en plena celebració per l'arribada del 2011, alguns assistents de plaça Catalunya van començar a assaltar el perímetre de seguretat que s'havia marcat per tal de controlar els accessos i bescanviar totes les ampolles de vidre que hi entraven per gots de plàstic biodegradables. La mesura no va agradar a tothom i no va poder evitar el llançament d'ampolles i de tanques de seguretat a l'aire. El resultat: tres detinguts i set persones ferides.

L'altre incident de la nit a la capital catalana es va registrar una mica més avall, al mercat de la Boqueria, que havia de viure la seva primera nit de tancament perimetral nocturn. Però el boicot dels panys ho va impedir i ara l'Ajuntament confia a posar solució als desperfectes al més aviat possible per poder tirar endavant la idea de preservar el recinte a les nits.

Tot i això, la tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Assumpta Escarp, va valorar molt positivament tant el dispositiu policial muntat com la conducta dels ciutadans. Dels 89 controls d'alcoholèmia realitzats, només quatre van donar positiu. Una mostra, segons Escarp, que "els ciutadans estan cada vegada més conscienciats dels riscos de conduir sota els efectes de l'alcohol".

El nou conseller d'Interior, Felip Puig, va coincidir amb Escarp a l'hora de remarcar la tranquil·litat de la nit, "una demostració de l'actitud cívica dels catalans" i de la "bona feina" dels Mossos d'Esquadra al conjunt de carreteres catalanes en un dispositiu de seguretat més nombrós que el de l'any passat: 1.000 agents dedicats a seguretat ciutadana, uns 300 en els dispositius de trànsit i 800 més per a les tasques ordinàries. Tot i l'increment de controls d'alcoholèmia, però, el percentatge de positius ha estat lleugerament més baix que el d'anys anteriors.

Una altra de les imatges del Cap d'Any es va viure ja de bon matí a moltes de les platges del litoral català en una tradició que no perd volada: estrenar l'any amb una bona capbussada. A Mataró, per exemple, unes 250 persones van desafiar el fred amb un bany a la platja del Varador i la imatge es va repetir en altres punts com Barcelona o Sant Feliu de Guíxols.

stats