CRISI DE L'EURO
Crònica 01/12/2011

Nova injecció de diners per ajudar la banca

Més liquiditat per a les entitats financeres. L'acció conjunta que van impulsar ahir els bancs centrals ha de servir per reactivar els crèdits. Les borses europees van rebre la iniciativa amb entusiasme.

Laia Forès
2 min
CONNEXIÓ ITALIANA
 El primer ministre italià, Mario Monti, i el president  del BCE, Mario Draghi,  van demanar decisions concretes ahir a Brussel·les.

BRUSSEL·LESEls principals bancs centrals del món s'han tornat a aliar per injectar capital a les entitats financeres i calmar els mercats. En una acció semblant a l'anunciada al setembre, el Banc Central Europeu (BCE), la Reserva Federal nord-americana, el Banc d'Anglaterra, el Banc del Japó i el Banc Nacional de Suïssa van acordar ahir facilitar l'accés de les entitats financeres a més liquiditat en dòlars i altres divises. Segons el BCE, els bancs estan trobant dificultats per finançar-se a causa de la profunda crisi que viu Europa, i l'agreujament de les turbulències als mercats ha empitjorat la situació. La injecció de diners servirà de salvavides temporal per a les entitats financeres davant la sequera creditícia i alleugerirà la seva situació.

L'acció coordinada de les autoritats monetàries mundials hauria d'ajudar no només a rebaixar les tensions dels mercats sinó també perquè els bancs reobrin l'aixeta del crèdit, especialment per a famílies i empreses. Els responsables del BCE esperen que la intervenció dels sis bancs centrals més importants contribueixin "a impulsar l'activitat econòmica" a la Unió Europea.

Les borses van acollir la iniciativa amb els braços oberts. L'Íbex-35 va tancar amb guanys superiors al 4%, igual que la majoria de borses europees, i la prima de risc espanyola es va situar per sota dels 400 punts bàsics, seguint la tendència a la baixa dels últims dies. Això va calmar els ànims de cara a l'emissió de deute que ha de fer avui l'estat espanyol.

L'encara vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va assegurar ahir que l'acció dels bancs centrals aporta oxigen al sector i va considerar que "és una obligació" de les autoritats monetàries buscar solucions a les restriccions dels mercats de finançament.

Por a una fractura de l'euro

Tot i que els socis de l'euro estan fent mans i mànigues per estabilitzar la situació econòmica i salvar la moneda única, n'hi ha que ja es preparen per si les coses es torcen i es produeix una fractura de la moneda única que acabi amb la sortida d'algun país de l'euro o, en el pitjor dels casos, amb la fi de la moneda única europea. Segons publicava ahir el Financial Times (FT) i l'agència de notícies Reuters, hi ha multinacionals que ja es preparen per enfrontar-se al pitjor dels escenaris.

"Hem començat a pensar com seria" el trencament de la zona euro, afirma al FT Andrew Morgan, president de Diageo, empresa britànica d'importació de begudes alcohòliques. Morgan explica que la sortida de l'euro d'algun país comportaria una "devaluació massiva" que faria "molt cara" la importació de certes marques. Algunes de les multinacionals més importants han començat a prendre mesures, com ara impulsar una reducció de despeses o invertir només en fons segurs.

D'altres han començat a consultar experts legals per saber què passaria amb els contractes comercials en el cas que Grècia, o un altre país, abandoni l'euro. "Encara és difícil pensar en l'impensable, però s'ha de considerar la possibilitat" d'un trencament, explica l'economista Jean Pisani-Ferry.

stats