PROTESTES A RÚSSIA
Crònica 25/12/2011

Nova manifestació a Moscou contra el poder de Putin

Ellen Barry
2 min
Nova manifestació a Moscou contra el poder de Putin

THE NEW YORK TIMES / MOSCOUDesenes de milers de manifestants van tornar a sortir dissabte als carrers de Moscou en contra del Kremlin, amb la intenció dels activistes russos de convertir una incipient explosió d'energia antigovernamental en una força política duradora. Els organitzadors volen construir una alternativa al govern de Moscou sobre l'èxit de les protestes del 10 de desembre, un fet inèdit al país des de l'arribada al poder de l'actual primer ministre rus, Vladímir Putin.

Les últimes manifestacions van mobilitzar una àmplia base social de classe mitjana -fins ara apolítica- en contra del frau electoral en les eleccions legislatives d'inicis de mes que van afavorir el partit de govern, Rússia Unida. Si el moviment pot aglutinar tota aquesta indignació i perpetuar-se, podria alterar la cursa a les eleccions presidencials del març, quan Putin té previst tirar endavant el pla per perpetuar-se sis anys més al poder com a figura dominant de Rússia.

Una multitud ja inundava el lloc de trobada de la protesta una hora abans de l'inici de la manifestació, per la qual les autoritats públiques havien posat el límit de 50.000 persones. L'organització diu que eren 120.000, mentre que la policia va donar la xifra de 29.000 persones.

Pavel Morozov, de 23 anys, assegurava que hi havia anat com a acte de penitència. Dos anys enrere, va afegir una urna plena de vots falsos a favor de Rússia Unida com a membre d'una mesa electoral. Morozov deia que llavors creia que perdria qualitat de vida si Putin no liderava el país, però que ara estava preparat per a això. "Puc dir amb tota seguretat que la vida serà pitjor per a tots els que estem acomodats, però realment necessitem un canvi, perquè el que tenim ara mateix és un total estancament", assegurava.

Dues setmanes després de la primera manifestació massiva -la del 10 de desembre- l'ambient ha passat d'un to festiu a un d'urgència, sobretot per la necessitat d'entrar en la campanya electoral per a les presidencials del març. El novel·lista Boris Akunin, que va tornar de Moscou fa unes setmanes per participar en les manifestacions, va demanar a la multitud que es prepari per a un assalt llarg contra el Kremlin. "Tindrem un any difícil, però serà interessant, perquè serà el nostre any".

Les protestes han sacsejat el Kremlin, que no havia tingut resistència pública des que Putin es va erigir president el 1999. L'actual primer ministre es va burlar dels manifestants en un inici dient que els llaços blancs que portaven per reivindicar unes eleccions netes i democràtiques semblaven "condons recargolats" i que només hi havien anat perquè els pagaven agents estrangers que busquen minar Rússia.

Medvédev no convenç

Però ha quedat clar que el Kremlin s'està prenent les queixes dels manifestants com un senyal d'advertència, i està disposat a fer concessions per evitar una confrontació més perillosa. El president rus, Dmitri Medvédev, va proposar dijous un paquet de profundes reformes polítiques. Per als organitzadors, però, el repte més immediat ha estat mantenir viu el moviment. Els manifestants són treballadors, molts dels quals sortiran de la ciutat tres setmanes al gener per anar de vacances. El seu compromís amb la política d'oposició és nou i segueix sent un misteri.

stats