Crònica 27/03/2011

Noves dades posen en dubte les xifres oficials del deute portuguès

C.s.
2 min
Mário Soares avisa que Portugal afronta un risc de decadència econòmica irremeiable.

Lisboa.La Comissió Europea ha advertit que caldrà un control més exhaustiu dels comptes públics portuguesos perquè estimen que el dèficit del 2010 va ser d'un 8,2%, mentre que el govern de Portugal assegura que va ser del 7%. El diari Público va posar ahir el dit a la nafra quan va revelar que el deute que acumulen les empreses públiques arribaria, aquest 2011, a representar el 93% del PIB, 17.000 milions d'euros més que el 2010.

Una altra dada preocupant la va fer pública divendres l'Instituto Informador Comercial (ICC), empresa de referència en gestió de crèdits. Segons l'ICC, la morositat privada a Portugal s'ha multiplicat per tres aquest inici d'any. Entre el gener i el març del 2011, 1.100 persones i empreses s'han declarat insolvents, gairebé la meitat de les insolvències que van passar pels tribunals en tot el 2010. L'any passat, la morositat ja va créixer un 86%, segons l'ICC.

El govern portuguès del Partit Socialista (PS) insisteix que pot evitar la fallida dels comptes públics sense recórrer al Fons Europeu d'Estabilització Financera (FEEF). El primer ministre, José Sócrates, també es va comprometre amb la Comissió Europea a reduir al 3% el dèficit públic de l'any 2012. Les alarmes van saltar quan Sócrates va dimitir aquesta setmana després que l'oposició, amb majoria al Parlament, no li donés suport.

El centredreta del Partit Social Demòcrata (PSD) té el vent a favor per guanyar les eleccions anticipades i per poder formar govern en coalició amb els democristians CDC-PP. El líder del PSD, Passos Coelho, ja ha deixat caure que vol aprovar un augment de l'IVA. El president de la república, Anibal Cavaco Silva (exprimer ministre del PSD), ha estat criticat per la premsa per posar obstacles a les reformes. En un discurs recent, Cavaco Silva va destacar que "els sacrificis dels ciutadans tenen un límit". L'expresident i exprimer ministre del PS Mário Soares ha escrit a la revista Visão que Portugal només pot evitar "una decadència irremeiable construint un nou paradigma de creixement".

stats