Crònica 23/09/2011

Una ONG denuncia el tracte dels sensepapers a Grècia

Carme Colomina
2 min
Dos immigrants a Atenes en una concentració en contra dels tractes als sense papers.

VarsòviaLa situació als centres d'internament d'immigrants sense papers a Grècia és "inhumana i degradant" i l'organització Human Rights Watch acusa l'Agència Europea de Control de les Fronteres Exteriors de la UE, Frontex, de "complicitat en els abusos contra els immigrants" perquè els envia a uns centres que sap que no compleixen les mínimes condicions.

L'agència europea, amb seu a Varsòvia, admetia ahir que la situació a Grècia és "deplorable i inhumana", però, segons el director de Frontex, Gil Arias Fernández, el govern d'Atenes ha rebut aquest any nou milions d'euros per reformar les condicions dels centres d'internament del país i no s'ha fet res.

El riu Evros, frontera natural entre Grècia i Turquia, s'ha convertit en la principal porta d'entrada de la immigració clandestina a la UE. Un fluxe migratori que entre el 2009 i el 2010 va créixer un 345%. Entre el novembre de l'any passat i el març 12.000 persones van ser arrestades i detingudes en intentar creuar per aquest punt. Per reforçar el control grec, Frontex va enviar-hi furgonetes, autobusos, vehicles de patrulla i un helicòpter, així com 175 policies de països de l'àrea Schengen.

L'informe de Human Rights Watch, titulat Les mans brutes de la UE i presentat dimecres al Parlament Europeu, denunciava que en alguns dels centres de la regió d'Evros que van visitar el 2010 hi havia immigrants que feia mesos que estaven retinguts en condicions "prohibides pels drets humans". A la comissaria de policia de Feres les aigües residuals s'acumulaven a terra sense drenatge i els guàrdies grecs que vigilaven els interns portaven mascaretes per suportar la pudor, relata la investigació.

Frontex manté que no té capacitat d'intervenir en les condicions dels centres d'internament grecs perquè depenen d'Atenes, ja condemnada pel Tribunal Europeu de Drets Humans i pel Tribunal de Justícia de la UE pel tractament que reben els immigrants en aquests centres de detenció.

stats