LA COOPERACIÓ EN PERILL
Crònica 14/01/2011

Les ONG temen ara la retallada pública

Les dificultats financeres de les entitats solidàries catalanes han quedat al descobert amb l'ERO a Intermón. A la caiguda de les donacions d'empreses s'hi afegeix ara el temor a la retallada dels fons públics.

Carles Arbolí / Anna Brullet
2 min
Els esforços de les ONG se centren ara a evitar la retallada  de les ajudes públiques i intentar créixer en associats.

BarcelonaLa majoria d'ONG catalanes viuen amb l'ai al cor. Les dificultats financeres a causa de la retallada de les donacions extraordinàries, sobretot per part d'empreses, dibuixen un escenari difícil. La principal preocupació és ara que a la notable pèrdua d'ingressos procedents del sector privat -a Intermón la davallada s'ha xifrat en un setanta per cent en tres anys- s'hi afegeixi també una retallada dels fons públics. Les restriccions pressupostàries acabaran passant factura a les entitats solidàries, que fan un clam perquè es mantinguin les ajudes. Mentrestant, ja opten per potenciar el voluntariat.

Entitats com la federació Setem, que agrupa una desena d'ONG de solidaritat internacional, o Creu Roja han notat la congelació, i en alguns casos la reducció, de les subvencions públiques, que podria empitjorar encara més aquest 2011. En el cas de Creu Roja, la caiguda dels ingressos extraordinaris s'ha compensat amb les aportacions dels socis, ja que aquest any en tenen 6.000 més. En aquest sentit, Enric Moris, coordinador de Creu Roja Catalunya, hi veu un aspecte positiu: "Hem guanyat independència".

Tot i això, aquest panorama preocupa les ONG, però encara els preocupa més què pot passar d'ara endavant. Eduard Cantos, president de Setem, diu que cal tenir en compte que l'actual crisi econòmica pot prolongar-se i que els acomiadaments, igual com a qualsevol empresa, poden contribuir a minorar la patacada financera. "El futur és complicat i hem de repensar-nos", explica. "Hem de potenciar la figura del voluntariat perquè el pressupost està disminuint i també ha de disminuir el personal", opina el president de Setem. Per la seva banda, Moris recorda que a Creu Roja Catalunya aquesta reducció de plantilla ja la van fer fa tres anys: "Bàsicament són els voluntaris els que aguanten els projectes i les noves iniciatives ja les plantegem amb més presència de la figura del voluntariat".

Aquesta fidelitat dels voluntaris i els socis és el que ha permès parar el cop de la reducció de les donacions empresarials i de les subvencions públiques. Des de Càritas, a més, observen una altra tendència, que és que hi ha més socis que fan donacions, però més petites. Creu Roja també creu que el fet de tenir quotes baixes fa que el nombre de socis segueixi creixent. Des de la Fundación Vicente Ferrer també han notat aquesta davallada dels ingressos, tot i que encara es temia una caiguda més pronunciada.

Més responsabilitat social

El secretari del Patronat de la Fundació Pimec d'Acció Social, Ramon Vila, en representació de la petita i la mitjana empresa, admet que en situació de crisi "moltes empreses no tenen capacitat per seguir destinant els mateixos recursos a ajudes socials". Vila matisa que malgrat la baixada de les donacions empresarials, cada vegada es fan més accions de responsabilitat social. "Hi ha una nova visió que substitueix les donacions directes per accions més socials, vinculades amb la política laboral, l'ecologia o el reciclatge", explica el secretari de la Fundació Pimec. Vila considera que les ONG que tindran més dificultats financeres són les que disposen d'una estructura més gran.

stats