LA BATALLA CONTRA EL DEUTE PÚBLIC
Crònica 20/09/2011

Obama: "Cap retallada sense més taxes als rics"

El president dels EUA, Barack Obama, va dir ahir en el seu discurs sobre la reducció del dèficit que vetarà qualsevol llei que retalli programes socials sense augmentar els impostos als més rics.

Núria Ferragutcasas
4 min
Amb un to diferent Barack Obama vol reduir el deute públic dels Estats Units, que arriba a la xifra rècord dels 14,3 bilions de dòlars.

Washington.L'expresident Ronald Reagan, que com Barack Obama també va haver de bregar molts anys amb una cambra baixa dominada per l'oposició, va dir una vegada: "Si no els pots fer veure la llum, fes-los sentir la calor". Obama va abandonar ahir el seu habitual to conciliador en el discurs sobre el seu pla per reduir el dèficit dels Estats Units i va endurir l'ofensiva política que va iniciar a principis de mes amb la seva proposta de llei per crear ocupació.

En una clara posició d'atac, Barack Obama va afirmar que vetarà qualsevol pla que retalli Medicare (el programa sanitari que utilitza la gent gran) sense demanar un esforç als més rics i a les grans companyies perquè paguin "la seva part justa" dins del dur pla d'ajust plantejat. "No hauríem de reduir el dèficit a costa dels pobres i dels treballadors", va afegir ahir. Poc més d'un any abans de les properes eleccions presidencials, Obama va presentar una proposta molt més populista per enfortir les bases demòcrates. La Casa Blanca abandona, doncs, la seva estratègia de presentar un pla tan raonable que els republicans no puguin rebutjar. Ja ho van intentar l'agost passat durant el debat sobre l'increment del sostre del deute públic i van fracassar.

Ara el president dels Estats Units vol retratar el Partit Republicà com l'amic dels empresaris i dels rics, que abandona les classes mitjanes i els pensionistes. "No és una lluita de classes -va dir el president davant les acusacions dels líders republicans- sinó matemàtica". "No pot ser que la secretària de Warren Buffet pagui més impostos que ell", va explicar en referència a la denúncia que va fer conegut un inversor multimilionari.

Obama espera que els republicans "sentin la calor" i, preocupats per la reacció dels votants, arribin a un acord amb els demòcrates sobre com reduir el deute. Si no s'arriba a cap acord, obtindrà un missatge potent per a la seva campanya de reelecció. Per la seva banda, els republicans van recollir el guant i van reiterar un cop més que no acceptaran cap proposta de reducció del dèficit que inclogui un increment dels impostos, ja que consideren que no seria bo per a l'economia i per al mercat laboral. Per tant, les negociacions es troben abans de començar en un carreró sense sortida i s'espera una tardor dura i plena de retrets entre els dos partits. A continuació, algunes de les mesures que formen part del programa d'Obama.

Reduir el dèficit

El pla del president demòcrata preveu reduir el dèficit del país en tres bilions de dòlars (2,1 bilions d'euros) en els propers deu anys, que se sumen al bilió de dòlars pactat la primavera passada. A més, lliga la seva proposta de llei de creació de llocs de treball que costarà 437.000 milions de dòlars (324.000 milions d'euros). Una llei que redueix impostos a treballadors i petits empresaris i augmenta la inversió pública en infraestructures.

Els Estats Units tenen un deute públic rècord de 14,3 bilions de dòlars que han de reduir perquè afecta el seu creixement econòmic. Segons la Casa Blanca, si els congressistes aproven el pla d'Obama, el dèficit públic baixaria al 2,3% del producte interior brut (PIB) el 2021 i l'endeutament quedaria en el 73% del PIB. "Si no actuem ara, el deute caurà sobre les espatlles dels nostres fills", va advertir el líder nord-americà. Una de les mesures més importants que Obama va presentar ahir és "la norma Buffet". El govern es vol assegurar que milionaris i grans empreses paguin el mateix percentatge d'impostos que les classes treballadores.

Amb aquesta nova taxa, però també amb l'eliminació de subsidis a petrolieres i l'eliminació d'algunes deduccions que poden fer les rendes més altes, Obama espera aconseguir uns ingressos de 1,5 bilions de dòlars. A més, també vol negociar una reforma tributària i acabar amb la retallada d'impostos de l'era Bush que suposarien gairebé la meitat d'aquests guanys. Està previst que els canvis es farien efectius a partir del 2013, ja que s'espera que la situació econòmica vagi millorant poc a poc.

Pagar la sanitat diferent

La proposta també presenta una retallada dels programes d'atenció social, que arriben als 580.000 milions de dòlars. Aquesta reducció inclou un estalvi de 248.000 milions del sistema sanitari per a la gent gran Medicare.

El president dels EUA també vol incloure en el seu pla una retallada en els interessos que paguen de 430.000 milions de dòlars i una rebaixa d'1,1 bilions per la retirada definitiva dels efectius a les guerres de l'Iraq i de l'Afganistan.

Mantenir l'edat de jubilació

El president va renunciar a augmentar l'edat de jubilació, com havia insinuat altres vegades, i va dir que no tocarà la Seguretat Social perquè no és la culpable del dèficit públic del país. D'altra banda, va afirmar que sanejarà el sistema sanitari públic, ja que espera pagar més als proveïdors dels serveis si milloren els resultats i són més eficients.

El nou pla també vol potenciar els medicaments genèrics en detriment dels fàrmacs amb recepta, amb l'objectiu de reduir la despesa. Segons Obama, algunes d'aquestes mesures ja les preveu la reforma sanitària que es va aprovar fa dos anys, però ara s'haurà d'aprofundir molt més.

stats