Crònica 11/01/2011

Obama rep Sarkozy a la Casa Blanca enmig de la commoció

Núria Ferragut Casas
2 min
El president Obama va rebre ahir el seu homòleg francès a la Casa Blanca.

Washington.Després del minut de silenci per les víctimes de la massacre de Tucson, el president Barack Obama es va reunir a la Casa Blanca amb el president francès Nicolas Sarkozy per parlar de les agendes del G8 i el G20 -que ara lidera París-, de la reforma del sistema monetari i de la guerra a l'Afganistan. Davant la premsa, Obama va dir que continua "commocionat i trist" pel tiroteig de dissabte passat però que els actes de valentia de les persones que van impedir que l'atacant pogués recarregar l'arma, posen de manifest "el millor del país".

El president nord-americà no va voler entrar en les causes que van portar el pistoler a obrir foc contra Gifford. "En els pròxims dies tindrem molt de temps per reflexionar-hi". I va afegir: "Ara cal que ens unim tots com un país".

Obama també va expressar el seu condol per l'assassinat dels dos francesos segrestats a Níger per part d'Al-Qaida. En el seu torn de paraula, el president francès Nicolas Sarkozy també va lamentar les morts de Tucson i va agrair el suport dels Estats Units en la lluita contra el terrorisme. El president francès va assenyalar: "Tots dos pensem que mostrar debilitat seria un acte profundament culpable. No tenim més opció que combatre els terroristes a lloc on siguin. Les democràcies no podem cedir, les democràcies s'han de defensar quan estan en jocels seus valors fonamentals".

El culpable, davant els tribunals

Jared L. Loughner, principal sospitós de la matança de Tucson, va comparèixer ahir davant un jutge de primera instància a Phoenix que va decidir empresonar-lo sense fiança. La Fiscalia li imputa cinc delictes: intent d'assassinat contra un membre del Congrés, dos càrrecs d'assassinat de funcionari federal i dos càrrecs d'intent d'assassinat d'empleat federal. L'acusat no ha parlat amb la policia, ja que va invocar la cinquena esmena de la constitució que diu que cap ciutadà pot ser obligat a autoincriminar-se.

stats