Crònica 02/11/2011

Obama cita la UE per buscar l'estabilitat econòmica

Barack Obama ha convocat una cimera per parlar de la crisi amb els màxims responsables de la UE i pressionar-los perquè prenguin mesures davant la dependència econòmica entre els EUA i Europa.

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama afronta pressions internes als EUA, molt afectats per la crisi del deute europeu.

Washington.Si la crisi econòmica i financera no es resol no serà per falta de cimeres. El president dels EUA, Barack Obama, serà l'amfitrió d'una altra cimera entre els Estats Units i la Unió Europea el 28 de novembre amb l'objectiu d'aportar idees per recuperar l'estabilitat econòmica. La reunió tindrà lloc només tres setmanes després de la cimera del G-20, que se celebrarà a Canes aquest dijous i divendres.

Hi assistiran els tres màxims mandataris europeus: el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy; el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, i la cap de la diplomàcia de la Unió, Catherine Ashton. El debat se centrarà en l'economia mundial, en els esforços per enfortir el creixement i les relacions econòmiques entre les dues parts, molt vinculades. A més, sobre la taula hi haurà altres qüestions, com les ajudes al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica, la coordinació sobre les relacions amb l'Iran i la cooperació antiterrorista.

Aquesta cimera serà la primera bilateral des del 20 de novembre del 2010. En els últims mesos, però, les relacions entre els EUA i la UE s'han refredat per la situació econòmica de l'eurozona. Obama va acusar els líders europeus d'"espantar el món" amb la seva lentitud per resoldre la crisi, declaracions que no van agradar gens a Europa i que Van Rompuy va titllar de "paternalistes".

La Casa Blanca va rebre l'anunci de Grècia de convocar un referèndum sobre els acords europeus contra la crisi com una galleda d'aigua freda. Segons el seu portaveu, la incertesa provocada per la decisió grega mostra la necessitat d'implementar ràpidament les mesures acordades pels països de l'eurozona.

D'altra banda, la Unió Europea buscarà el suport de la Xina en la cimera del G-20 perquè compri deute dels països europeus amb més dificultats. De moment, el gegant asiàtic no s'ha compromès a res però alguns experts adverteixen que l'ajuda xinesa no es farà sense contrapartides.

stats