CIMERA DE COOPERACIÓ ECONÒMICA
Crònica 13/11/2011

Obama abraça l'Àsia per sortir de la crisi

Davant una Europa en crisi, el president Barack Obama intenta reforçar aquest cap de setmana la influència dels Estats Units a la regió de l'Àsia-Pacífic per rellançar l'economia del país.

Núria Ferragutcasas
3 min
OBJECTIU DE TOTES LES MIRADES El president xinès, Hu Jintao, en una de les conferències. Obama es va reunir amb Jintao per demanar-li joc net en el sistema comercial i per reduir els recels xinesos per la nova àrea de comerç.

WASHINGTONHawaii va ser ahir la primera parada de la gira asiàtica de nou dies de Barack Obama, per reforçar els vincles econòmics i de seguretat del seu país amb aquesta regió. Amb una Europa en crisi, Obama busca amb urgència aprofitar l'impuls econòmic de l'Àsia per potenciar la recuperació de l'economia nord-americana. Una recuperació que és vital per a la seva reelecció.

Obama va inaugurar ahir a l'illa on va néixer la 21a cimera de la Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC), on espera avui tancar un acord comercial amb nou països asiàtics per crear l'àrea més gran de lliure comerç del món. El Japó, que encara no s'havia pronunciat sobre aquestes negociacions, va anunciar divendres que també es vol unir al projecte.

El sí nipó reforça aquesta futura aliança comercial transpacífica (TPP) dels Estats Units amb Austràlia, Nova Zelanda, Vietnam, Singapur, Brunei, Xile i Perú. Tot i així, alguns observadors alerten que la decisió del Japó podria retardar les negociacions dels participants, que esperen tenir acabat un text comú per al tracte a mitjans de l'any que ve.

Sigui com sigui, Barack Obama sumarà un nou èxit en la seva política d'expansió econòmica a l'Àsia després que l'any passat aconseguís un tractat de comerç amb Corea del Sud. Els Estats Units confien doblar el 2015 les seves exportacions en aquests països respecte al 2009, un xifra que pot ajudar a rellançar una economia nord-americana estancada. "Els Estats Units donen un missatge clar: no cediran la influència que tenen a l'Àsia a la Xina", explicava a l'agència francesa AFP l'expert en afers asiàtics Victor Cha.

Relacions amb la Xina

Obama es va reunir ahir amb el president de la Xina, Hu Jintao, per demanar-li que jugui net amb la seva moneda en el sistema comercial i per reduir els recels xinesos a la nova àrea de comerç. "Fins ara no hem rebut cap invitació per unir-nos al TPP. Si un dia ens arriba una invitació d'aquesta mena, l'estudiarem seriosament", va declarar en roda de premsa el viceministre de Comerç xinès, Yu Jianhua, després d'una reunió amb els seus col·legues de l'APEC. Els Estats Units, els principals impulsors d'aquesta aliança, no han rebutjat explícitament la participació de la Xina, però sí que ha assegurat que la seva participació haurà de venir acompanyada amb alts nivells de transparència i llibertat. D'altra banda, el representant de Comerç dels Estats Units, Ron Kirk, també va advertir al Japó que s'haurà d'assegurar els "alts estàndards" que els membres del TPP s'han fixat per liberalitzar les seves economies.

Com a amfitrió de la cimera, Els Estats Units han prioritzat no només l'expansió comercial sinó també la promoció de les tecnologies respectuoses amb el medi ambient, així com més cooperació en matèria reguladora i d'estàndards, per retirar barreres comercials i fomentar un creixement més ràpid.

D'altra banda, Obama també tenia previst reunir-se avui amb els líders dels dos països socis dels Estats Units en el Tractat de Lliure Comerç Nord-americà (NAFTA) però la cimera trilateral ha estat cancel·lada després de la mort del secretari de Governació mexicà, Francisco Blake, que va morir divendres en un accident amb helicòpter. Per aquesta raó, el president de Mèxic, Felipe Calderón, va renunciar a assistir aquest any a la cimera de l'APEC.

Indonèsia i Austràlia

Després de la cimera econòmica de Hawaii, Obama continuarà la seva gira asiàtica, la tercera que fa en el seu mandat, per revitalitzar els llaços del seu país amb la regió més dinàmica del món, que concentra el 45% del comerç mundial i el 50% de la població del planeta. Una aposta del president que considera clau per al futur dels Estats Units.

Les pròximes parades seran Austràlia i Bali, Indonèsia, on participarà en la Cimera de l'Est Asiàtic. Obama vol posar l'èmfasi en la seguretat nuclear, una de les prioritats de la seva política exterior, i la seguretat marítima. Per això, el president intentarà arribar a acords sobre les aigües del mar de la Xina Meridional. Allà, la Xina, Vietnam, les Filipines, Taiwan, Malàisia i Brunei reclamen totalment o parcialment els arxipèlags de les Spratly i Paracel, fet que ha provocat tensions entre Pequín i Manila i Hanoi.

stats