PALESTINA ASSEMBLEA DE L'ONU
Crònica 22/09/2011

Obama adverteix Palestina: no hi ha dreceres per a la pau

El president dels EUA, Barack Obama, va advertir els palestins que la pau "no té dreceres" en referència a la petició que presentaran a l'ONU per ser reconeguts com a estat de ple dret.

Núria Ferragutcasas
3 min
Cara a cara Trobada del primer ministre israelià i el president dels EUA ahir a Nova York. Enfrontaments Un soldat israelià sosté una bandera israeliana durant els enfrontaments d'ahir entre ambdós bàndols al check point de Qalàndia.

Washington"La pau és un camí difícil", va repetir diverses vegades ahir el president dels Estats Units, Barack Obama, en el seu discurs davant l'Assemblea General de les Nacions Unides, quan es va referir al conflicte israeliano-palestí. Una pau que, segons el líder nord-americà, és "possible", però que "no té dreceres". "La pau no vindrà de resolucions i declaracions a l'ONU", va dir en referència a la petició d'adhesió de Palestina a les Nacions Unides, i va instar totes dues parts a tornar a la taula de negociacions.

Fora de la tribuna, la delegació palestina va reafirmar que vol tirar endavant la petició de reconeixement com a estat a l'ONU, però amb un to més suavitzat. "Donarem temps al Consell de Seguretat perquè consideri la nostra sol·licitud abans d'anar a l'Assemblea General", va explicar Nabil Shaath, el principal negociador palestí.

L'anunci palestí va en la direcció d'una proposta de l'anomenat Quartet per a la Pau -integrat per l'ONU, la UE, Rússia i els EUA- per evitar que el veto nord-americà impedeixi tirar endavant el reconeixement de l'Estat palestí a l'ONU. La iniciativa passaria per posposar indefinidament la votació al Consell de Seguretat i demanar paral·lelament a Israel que aturi la construcció de noves colònies jueves. La intenció final és guanyar temps per reprendre les negociacions de pau.

Davant aquesta iniciativa, el representant palestí va assegurar que si hi ha un "retard indegut propiciat per motius polítics", Palestina dirigirà -aleshores sí- la seva petició a l'Assemblea General en què té prou suports com per guanyar-la.

Unes "aspiracions legítimes"

El president Obama va recordar que fa un any, a la mateixa tribuna de l'ONU, va apostar per la creació d'una Palestina independent, però també va defensar que aquest reconeixement s'havia de fer amb el suport d'Israel. Totes dues parts, va subratllar, tenen "aspiracions legítimes". Mentre que els palestins reclamen un estat que ha estat "postergat durant massa temps" -va dir- els israelians exigeixen seguretat. "Són els israelians i els palestins, no nosaltres, els que han d'arribar a un acord sobre les qüestions que els separen: les fronteres, la seguretat, els refugiats i Jerusalem", va concloure Obama.

Mentrestant, als passadissos, una legió de diplomàtics nord-americans intentava persuadir el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, perquè renunciï a demanar el reconeixement d'un Estat palestí al Consell de Seguretat de l'ONU.

Els palestins confien que aconseguiran el suport d'almenys nou dels quinze membres del Consell de Seguretat, el mínim necessari per aconseguir l'adhesió, que només podria ser impedida pel veto d'un dels cinc estats membres que ho poden fer (els EUA, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit). Washington ja ha dit que vetarà la votació, ja que considera que la demanda podria crear més violència i que només servirà per posar més pals a la rodes a un procés ja encallat.

Obama es va sumar a aquest esforç diplomàtic i es va reunir amb els dos protagonistes de la disputa per intentar rescatar el procés de pau. Al matí es va reunir amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que va agrair als Estats Units la seva oposició a la iniciativa palestina. "La pau no es pot imposar entre israelians i palestins", va dir Obama i va afirmar que el compromís dels Estats Units en la seguretat d'Israel és "incondicional".

Ja de nit, el president Obama havia d'escoltar les raons del president palestí, Mahmud Abbas, i fer un últim intent per impedir que Palestina demanés demà l'adhesió a l'ONU com a membre de ple dret.

Un nou full de ruta

El president de França, Nicolas Sarkozy, també es va referir a la qüestió palestina en la seva intervenció a l'Assemblea General de l'ONU, per proposar que les Nacions Unides donin als palestins l'estatus d'estat observador mentre s'estableix un full de ruta per la pau al Pròxim Orient. Actualment, Palestina és "entitat" observadora d'aquesta institució.

El dirigent francès, que va parlar d'un termini negociador d'un any, va fixar com a objectiu últim "el reconeixement mutu dels dos països, establerts sobre la base de les fronteres del 1967". Una fórmula que ja va demanar Obama al maig.

L'Assemblea General de l'ONU va arrencar ahir amb la intervenció de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff. Va ser el primer cop que una dona obria aquesta trobada anual que aplega tota la comunitat internacional a Nova York.

stats