PREPARANT LA CURSA PRESIDENCIAL
Crònica 17/08/2011

Obama aposta pels biocombustibles

Obama intenta recuperar la iniciativa després de la crisi del deute amb una gira per l'Oest Mitjà dels Estats Units. Ahir va anunciar un pla de 510 milions de dòlars per promoure els biocombustibles.

Núria Ferragutcasas
3 min
Una foto amb el president Alumnes d'escoles públiques de Chatfield, Minnesota, ajuden Obama a aixecar-se després de fer-s'hi ahir Una foto.

Washington.A bord d'un enorme autocar blindat de color negre, el president Barack Obama recorre durant tres dies carreteres rurals entre grans camps de cultiu de l'Oest Mitjà dels Estats Units. Obama vol recuperar la iniciativa després d'un juliol nefast en què va haver de capitular a les exigències dels republicans en la crisis del deute i veure com la qualificació del crèdit del país patia una rebaixa per primer cop a la història.

El president va escoltar ahir grangers, pagesos, petits empresaris i organitzacions agràries en un fòrum d'economia rural a Peosta, Iowa. "Els Estats Units sortiran d'aquesta recessió més forts que abans", va dir Obama en la presentació de polítiques per impulsar el món rural. El mandatari vol millorar l'accés al capital privat, ampliar els serveis de formació i recerca de treball, promoure la innovació agrícola, estendre la xarxa de banda ampla i crear llocs de treball amb l'impuls dels biocombustibles i les energies renovables.

La ruta fa parades a Minnesota, Iowa i Illinois, estats que juntament amb Wisconsin, Michigan i Ohio seran claus per a la seva reelecció. Obama va escombrar a la regió nord-central dels Estats Units en les presidencials del 2008 però els dubtes sobre la recuperació econòmica del país i un atur de més d'un 9% han canviat el clima pro demòcrata. Així, el viatge en autocar es presenta com una oportunitat no només per explicar com pensa impulsar el creixement econòmic sinó també per apaivagar l'enuig dels ciutadans.

Viatge electoralista

L'oposició republicana ha criticat el viatge perquè el considera electoralista i pagat amb els diners dels contribuents. La Casa Blanca va negar les acusacions i el seu portaveu, Jay Carney, va assegurar que "el president fa el que fan tots els presidents: visitar diferents parts del país i parlar amb la gent". Tot i així, els discursos d'Obama en els petits pobles de la regió tenen tints electorals. "Cal enviar un missatge a Washington: és hora d'acabar amb els jocs polítics i posar l'interès del país per davant", va afirmar dilluns en un míting amb veïns de Cannon Falls. Obama va criticar durament els congressistes republicans i va tornar a demanar un augment dels impostos per als més rics per mantenir els ajuts socials.

Amb la gira per l'Oest Mitjà, Obama ha aconseguit atraure l'atenció dels mitjans de comunicació després d'un cap de setmana d'ebullició republicana. La diputada de Minnesota i favorita del Tea Pary, Michelle Bachmann, va guanyar la consulta simbòlica de la ciutat d'Ames, Iowa, considerat el tret de sortida de les primàries del Partit Republicà, i el governador de Texas, Rick Perry, va anunciar la seva candidatura per la presidència.

Obama no va deixar passar l'ocasió per censurar els candidats republicans que en un debat televisiu van assegurar que no acceptarien un pla per reduir el deute que inclogués un augment d'impostos d'un dòlar per cada deu en retallades. "Això no és de sentit comú", va concloure. Per això, va tornar a demanar el Congrés que aprovi el seu pla per incentivar l'ocupació amb l'inversió de projectes d'infraestructures i doni llum verda als pactes de lliure comerç, com l'acordat amb Corea del Sud, i a la reducció d'impostos de les nòmines de les classes mitjanes.

Recuperar la seva base

La popularitat del president està sota mínims. Una enquesta de Gallup assegura que només el 39% dels nord-americans aproven la seva gestió i un 54% la desaproven. Amb les crítiques als legisladors republicans, Obama va intentar fer les paus amb els seus partidaris més liberals, que estan frustrats davant el pragmatisme del seu president. "Entenc la vostra frustració -va dir a Decorah, Iowa-, perquè no volen recompensar la falta de raó de l'altra part. Però de vegades s'han de prendre decisions pensant en el que és el millor per al país". Obama va intentar defensar-se així de les crítiques per la seva gestió del debat sobre l'augment del sostre del deute.

Avui, el president enfilarà un altre cop la carretera per visitar dos pobles d'Illinois. Més encaixades de mans, abraçades i petons. Noves parades a petits restaurants o alguna altra visita sorpresa a una escola per rodejar-se de nens. Tot per aconseguir la redempció dels ciutadans i recuperar-ne la confiança.

stats