DISCURS ANUAL AL CONGRÉS
Crònica 25/01/2012

Obama se centra en l'economia per garantir-se la reelecció

El president dels EUA, Barack Obama, vol marcar distàncies amb els republicans en el capítol econòmic. Obama va preparar ahir el discurs que havia de fer a la nit -matinada catalana- al Congrés.

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama se centra en l'economia per garantir-se la reelecció

WASHINGTON"Aquest país té èxit quan tothom té una oportunitat, tots compleixen la seva part i tots estan subjectes a les mateixes regles". Amb aquestes paraules, el president dels Estats Units, Barack Obama va fer al desembre a Osawatomie, Kansas, una forta defensa de la classe mitjana i va contraposar la seva visió de país amb la dels republicans. És la tesi amb què va treballar ahir el president Obama a l'hora de preparar el discurs que tenia previst oferir a la nit -matinada catalana- davant del Congrés.

En un moment crític per a l'economia nord-americana, que continua dèbil amb un atur alt del 8,5%, i amb la campanya per ser reelegit en marxa, Obama tenia previst insistir ahir en la seva visió econòmica per generar prosperitat "per a tots i no només per a uns quants rics". Hores abans, l'analista polític del think tank Brookings, Bill Galston, assegurava que el discurs d'Obama seria "més polític" que els anteriors i "amb menys polítiques de govern concretes".

La Casa Blanca va informar que el president Obama volia convèncer amb el seu discurs els seus conciutadans dels grans reptes del país en els sectors de la indústria, l'energia i l'educació. Obama també tenia previst explicar noves idees perquè els rics paguin més impostos.

La secretària de Buffet

Debbie Bosanek, la secretària de l'inversor multimilionari Warren Buffet durant més de dues dècades, va ser convidada per la Casa Blanca a escoltar el discurs del president des de la tribuna. Buffet va fer famosa la seva secretària l'any passat quan va defensar que els rics han de pagar més impostos, ja que, segons va revelar, ell paga un percentatge d'impostos més baix que ella.

A part d'insistir sobre la creació d'una taxa per als rics, Obama tenia previst presentar davant del Congrés diverses polítiques per donar suport a la classe mitjana com ajuts a les hipoteques i nous incentius per crear llocs de treball a través d'un augment de les inversions per infrastructures públiques i la reducció d'impostos a empreses mitjanes i petites.

El president té una popularitat baixa, només el 43% dels ciutadans n'aprova la gestió, i sap que la situació econòmica del país serà clau en la seva reelecció. Per això ahir volia utilitzar el discurs per contrastar les seves polítiques amb les de l'oposició republicana i posar de relleu els èxits aconseguits pel seu govern per mobilitzar els seus partidaris.

Promeses incomplertes

El 2011 va ser un any molt difícil per a Obama. El president ha incomplert la majoria de les promeses que va fer a l'anterior discurs de l'estat de la nació. Gran part de la culpa és de l'obstruccionisme legislatiu que viu el país després de la victòria dels republicans en les eleccions del 2010.

Obama no ha aconseguit tirar endavant el seu pla per crear llocs de treball o el seu programa per incrementar la inversió en energia verda. Tot i així, el president sí que podrà presentar grans èxits com la fi de la guerra de l'Iraq o la debilitació de la xarxa terrorista Al-Qaida després de la mort d'Ossama bin Laden.

stats