CRISI EL SISTEMA FINANCER
Crònica 09/08/2011

Obama es defensa: "Sempre serem un país de triple A"

El president Barack Obama va defensar ahir la solvència dels Estats Units i va demanar al Congrés una reforma tributària per abaixar els impostos a la classe mitjana i apujar-los als més rics.

Núria Ferragutcasas
3 min
El president dels Estats Units, Barack Obama, aprofita la situació per llançar un retret a l'oposició i insta a la unitat política per fer front a la gestió del deute.

Washington.El president Obama va sortir al rescat de Wall Street però sense èxit. Les borses de Nova York van caure ahir en picat tal com s'esperava després de la rebaixa del deute americà divendres passat per part de l'agència de ràting Standard & Poor's (S&P). "Els mercats pujaran i baixaran, però això són els Estats Units. Diguin el que diguin algunes agències de qualificació, sempre serem un país de triple A", va avisar Obama, que va reiterar al llarg de la seva intervenció el missatge en defensa de l'economia i la solvència del país.

Segons el president, S&P no dubta de la capacitat de pagar dels Estats Units, però després del drama polític viscut en les últimes setmanes per l'ampliació del deute sobirà, l'agència no es refia "de la capacitat del sistema polític per actuar". Obama va citar la reacció de l'inversor multimilionari Warren Buffett, anomenat l'Oracle d'Omaha, davant la rebaixa del crèdit americà: "Si existís una nota de quàdruple A, els Estats Units l'obtindrien", va dir.

El president de la primera potència mundial va insistir que la crisi econòmica que viu el país "té solució però cal voluntat política", i va posar en relleu la força de les empreses i els treballadors del país. "Podem decidir el nostre futur. Tenim els treballadors més productius, la tecnologia més avançada, els empresaris amb més iniciativa", va dir el mandatari, i va afegir que els mercats encara veuen el país com una "triple A". De fet, la rebaixa de la nota dels Estats Units no va afectar gens els títols del tresor del país com a actiu refugi. Tot el contrari, ja que els seus interessos van baixar. El nerviosisme dels inversors, però, es va fer palès en la caiguda del Dow Jones un 5,5%.

Crisi política

La decisió de l'agència S&P de rebaixar el deute va crear aïrades crítiques recíproques entre els partits i ha augmentat encara més la tensió entre les dues forces al país. Els republicans van tornar a exigir retallades de la despesa pública, mentre els demòcrates van acusar els ultraconservadors del Tea Party de provocar la pèrdua de la triple A. Fins i tot, el líder dels republicans al Congrés, John Boehner, va demanar la dimissió del secretari del Tresor, Timothy Geithner, que malgrat tot es quedarà al capdavant de les ministeri econòmic fins a les eleccions presidencials del novembre del 2012.

Obama va situar aquesta tensió política com la causa principal dels dubtes que té el mercat i va confiar que el toc d'alerta de S&P faci reaccionar els legisladors per fer front al dèficit dels Estats Units. "S'ha de fer el que és millor per al país i no per als interessos partidistes", va dir. El president demòcrata va reiterar que cal una "gestió equilibrada" del deute i que aquesta gestió passa no només per una reducció de la despesa del govern, sinó també per augmentar els impostos als més rics. D'altra banda, Obama també va demanar al Congrés una reforma tributària que reduís els impostos de les nòmines dels treballadors i noves inversions en infraestructures per rellançar l'economia.

Nou avís de les agències

L'agència S&P va refermar ahir que hi ha un 33% de possibilitats d'una nova rebaixa del deute dels pròxims 6 a 24 mesos. "Si hi hagués més consens entre els partits sobre la política fiscal o sobre un paquet d'estabilització fiscal, el país recuperaria la triple A. Però no veiem aquest escenari possible en un horitzó immediat", va dir John Chambers, director general de S&P, l'agència de qualificació que s'ha convertit en la primera en la història que rebaixa la nota del deute sobirà als Estats Units.

Moody's i Fitch, les altres dues grans agències, van decidir la setmana passada mantenir la màxima qualificació. Tot i això, Moddy's va col·locar la nota dels EUA en "perspectiva negativa" i ha assegurat que la podria abaixar abans del 2013 si no observa millores. "Per mantenir la triple A, els Estats Units necessiten reduir la proporció del deute públic respecte al seu producte interior brut (PIB) a una cota de gairebé el 75%", segons explica un informe de l'analista de Moody's Stephen Hess. Actualment, el nivell d'endeutament del país frega el 100% del PIB, el més alt des de la Gran Depressió dels anys 30.

stats