PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 17/04/2012

Obama força els republicans a vetar una taxa per als més rics

Els republicans s'han retratat com a defensors dels rics amb el seu veto al Senat a l'anomenada regla Buffet, que preveu un augment dels impostos als més rics. Obama vol treure'n rèdit electoral.

Núria Ferragut Casas
2 min

WASHINGTONL'augment dels impostos als més rics serà el principal cavall de batalla del president Barack Obama en les pròximes eleccions del novembre. Obama i el seu equip de campanya volen retratar el Partit Republicà i el seu candidat, Mitt Romney, com els defensors dels rics i dels empresaris, és a dir, els que desatenen les classes mitjanes, abandonen els pensionistes i ignoren els pobres.

Els republicans del Senat van brindar ahir a Obama una estampa excel·lent per al seu argument quan van impedir l'aprovació de l'anomenada regla Buffet. Aquesta iniciativa legislativa, que porta el nom del magnat inversor Warren Buffet després que denunciés que pagava una taxa impositiva inferior que la seva secretària, pretén augmentar fins a un 30% els impostos que paguen els ciutadans amb ingressos anuals de més d'un milió de dòlars.

Els demòcrates van introduir la llei a la cambra alta tot i no tenir la majoria qualificada de 60 senadors per tirar endavant el projecte. Però l'objectiu era aconseguir un veto de l'oposició perquè suposaria una important arma electoral per a Obama. El seu previsible rival, el republicà Mitt Romney, és multimilionari però només va pagar el 2010 un 15% d'impostos perquè no té un salari fix i la majoria dels seus ingressos són per a rentes de capital, que tenen una taxa impositiva més baixa.

Reagan i el votant moderat

Obama va tornar a insistir la setmana passada que els rics han de pagar més i que cal retallar les subvencions a petrolieres. Va recórrer a Ronald Reagan, un dels presidents més estimats pels republicans, per captar el suport del vot moderat. Obama va explicar que Reagan va defensar el mateix concepte que ell: "Que tothom pagui la seva part justa".

Segons una enquesta de Gallup, un 60% dels nord-americans estan a favor de la iniciativa del president mentre que un 37% s'hi oposa. Els republicans afirmen que la llei Buffet comportarà una pèrdua de llocs de treball i no ajudarà a reduir el gran dèficit del país. Els demòcrates consideren que les retallades pressupostàries que propugnen els republicans han de ser més petites i han d'anar acompanyades d'un increment de les taxes als milionaris.

Obama i els demòcrates no van ser els únics que van provar ahir de fixar els seus missatges electorals. Els republicans van intentar aprovar una llei, sense èxit, per accelerar la construcció de l'oleoducte Keystone. El no demòcrata dóna munició a Romney per acusar Obama de l'augment del preu de la gasolina.

stats