CAMPANYA PRESIDENCIAL ALS EUA
Crònica 22/03/2012

Obama se'n va de gira política pressionat pel preu del petroli

Jackie Calmes
2 min
Obama se'n va de gira política pressionat pel preu del petroli

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONAmb el preu de la gasolina a l'alça, i amb aquest encariment a la llista de queixes dels votants, el president Barack Obama va començar ahir un viatge de dos dies per quatre estats per engegar el seu pla per fomentar tant les energies alternatives com el petroli i el gas.

En el seu periple, Obama va saltar des de la planta fotovoltaica més gran del país, a l'estat de Nevada, fins a Nou Mèxic, on va visitar plataformes petrolíferes i gasístiques. Acabarà a Oklahoma, on avui donarà suport a un tram del polèmic oleoducte Keystone XL. El president veu amb bons ulls el tram que arribarà al golf de Mèxic, tot i que rebutja, de moment, la construcció del tram nord del conducte que connectaria amb el Canadà per raons mediambientals. Finalment, Obama acabarà el seu tour en un centre de recerca energètica avançada a la Universitat d'Ohio.

El viatge d'Obama marca una segona setmana consecutiva en la qual l'energia és el focus de la seva agenda pública, fet que posa en evidència que la seva reelecció està en joc amb el litre de petroli a 0,78 cèntims. Com ja és habitual, moltes de les parades d'Obama coincideixen amb els principals camps de batalla política del país. El president haurà visitat Ohio -estat crític de cara a les presidencials del novembre- dues vegades en pocs dies. La visita a Oklahoma també és important: va ocupar un dels últims llocs entre els estats que li van donar suport el 2008, amb un 66% del vot dirigit al seu rival republicà, el senador John McCain.

El viatge d'Obama ha estat dissenyat per demostrar que no és hostil a la producció de gas i petroli, com critiquen els seus adversaris, sinó que creu que la nació també ha d'invertir en les incipients indústries d'energies alternatives, com la solar, l'eòlica i la de biocombustibles i en els vehicles elèctrics.

"Ningú pot reduir els preus"

Obama vol demostrar la seva preocupació pel cost de l'energia, però continuarà emfatitzant que ni ell ni ningú pot fer res per reduir uns preus que vénen fixats pels mercats mundials. Aquest missatge no el comparteixen molts nord-americans, segons indica una enquesta feta a principis de mes pel New York Times i CBS News. Un 54% dels ciutadans creuen que el president pot fer alguna cosa per fer baixar el preu de la gasolina.

Obama va citar dissabte en el seu missatge setmanal la situació al Pròxim Orient com l'origen de l'augment del preu del cru, i va dir que la demanda energètica de la Xina i l'India també hi contribueix, així com l'especulació dels mercats.

"És fàcil prometre una solució ràpida", va afegir. "Però no n'hi ha cap. Qualsevol que us digui el contrari no busca cap solució, només vol el vostre vot", va concloure. El president retreu als republicans que rebutgin les alternatives energètiques.

stats