SEGURETAT NUCLEAR
Crònica 28/03/2012

Obama, atrapat per les eleccions

Mark Landler
2 min
Obama, atrapat per les eleccions El president dels EUA convida el seu homòleg espanyol a la Casa Blanca

THE NEW YORK TIMES / SEÜLLes rivalitats polítiques haurien d'acabar allà on comença l'oceà, acostumen a dir els diplomàtics nord-americans. Però aquesta setmana la cursa electoral per la Casa Blanca s'ha colat a la conferència de seguretat nuclear de Seül, a 11.000 km de distància.

El president nord-americà, Barack Obama, va voler deixar clar ahir a Seül que Washington i Moscou no poden afrontar de manera realista les disputes sobre el polèmic escut antimíssils dels EUA a l'Europa de l'Est amb la campanya de les presidencials en marxa. Obama argumenta que seria impossible obtenir el suport per a qualsevol acord.

"L'única manera que ho aconsegueixi és preguntant-ho al Pentàgon; si ho consulto amb el Congrés necessito el suport dels dos partits", va dir el president a un grup de periodistes. "Francament, el context actual no és propici per a aquest tipus de consultes".

Més "flexible" al novembre

El conflicte va començar dilluns, després que els micròfons enganxessin un moment de conversa privada entre Obama i el president rus en funcions, Dmitri Medvédev. El líder nord-americà li va assegurar que necessitava més flexibilitat per negociar el polèmic escut antimíssils a l'Europa de l'Est després de les eleccions de novembre. "Ho entenc", va respondre Medvédev. "Transmetré aquesta informació a Vladímir", va dir fent referència a Vladímir Putin, que assumirà la presidència al maig.

Els republicans, com és lògic, van córrer a replicar. El favorit en les primàries, Mitt Romney, va dir que aquests nivells de franquesa amb un líder estranger eren "alarmants i preocupants". El portaveu de la Cambra de Representants, John Boehner, va afegir que era curiós què entén Obama per "flexibilitat".

El president nord-americà es va tornar a reunir ahir amb Medvédev, aquesta vegada per tractar una operació conjunta per netejar una zona d'assajos nuclears al Kazakhstan. Quan els periodistes li van preguntar sobre la conversa de dilluns, tenia assajada la resposta."Primer de tot, funcionen els micròfons?", va dir Obama.

A continuació, el president va deixar anar un manual sobre les complexitats en les negociacions de tractats d'armes. Pel que fa a aquest cas, Rússia s'oposa a un sistema d'antimíssils a Europa perquè considera que podria utilitzar-se contra els seus míssils balístics intercontinentals. Fins ara, Moscou ha exigit garanties per escrit d'aquest fet, però els Estats Units s'han negat a acceptar aquestes restriccions.

"No pots començar a negociar pocs mesos abans d'unes eleccions i poc després que s'hagin celebrat presidencials a Rússia", va dir Obama al costat de Medvédev. Abans que qualsevol li preguntés sobre més motius de pes, Obama va vincular la diputa sobre els míssils al seu objectiu de reduir l'envergadura de l'arsenal nord-americà. Per fer-ho, va dir que els Estats Units necessitaven sembrar confiança en Rússia sobre l'assumpte. "No es tracta d'amagar la pilota -va afegir-. Vull que ens veiem gradualment, i que sistemàticament reduïm la dependència de les armes nuclears".

Medvédev també va criticar la resposta política republicana a les declaracions, tot dient que l'actitud d'alguns candidats a la presidència -en especial la de Romney- "fa tuf de Hollywood". L'exgovernador de Massachusetts va dir dilluns a la CNN que Moscou era "l'enemic geopolític número u" dels Estats Units.

stats