Crònica 12/07/2011

Obama pressiona per evitar la fallida dels EUA

Hi ha temps fins al 2 d'agost, però les presses per pactar un increment del nivell d'endeutament dels Estats Units són cada cop més patents. Una possible solució passa per augmentar impostos.

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama pressiona per evitar la fallida dels EUA

Washington.La inestabilitat també es va fer evident a l'altra banda de l'Atlàntic. El president dels Estats Units, Barack Obama, va pressionar en una roda de premsa els líders republicans i demòcrates perquè arribin a un acord tan aviat com sigui possible per elevar el nivell d'endeutament intern. Es tracta d'evitar que el país entri en suspensió de pagaments per primera vegada en la seva història. "Ens hem de treure la tireta. Menjar-nos la verdura. Ara és el moment; si no, quan?", va dir.

Els legisladors tenen a tot estirar fins al 2 d'agost per augmentar el sostre, que es troba en els 14,3 bilions. A partir d'aquesta data, segons ha avisat el departament del Tresor, els Estats Units deixaran de pagar les factures i la seva prima de risc podria pujar. Un escenari que ningú desitja. "Us prometo que aquesta situació no agradarà als americans", va advertir Obama, ja que creu que una fallida dels Estats Units podria provocar una nova recessió i una pèrdua de milers de llocs de treball. A més, de retruc podria afectar altres economies.

Les esperances es van esvair en una hora diumenge passat. El líder de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, va assegurar que el seu partit no acceptarà el pacte a gran escala que havia negociat amb el president, que incloïa una retallada de la despesa de 4,5 bilions en deu anys i una reforma fiscal que suposaria l'augment dels impostos als més rics. Però apujar les taxes és la vaca sagrada dels republicans i no pensen cedir en aquest punt. Obama va explicar que caldran "sacrificis" dels dos partits per evitar un mal major i que està disposat a reduir els programes públics, com la Seguretat Social i Medicare (la sanitat pública per a gent gran), per arribar a un acord. Tot i així, no serà fàcil per a Obama aconseguir el suport del seu partit.

Augmentar ingressos

"Si no s'augmenten els ingressos de l'Estat (via impostos), s'hauran de fer més retallades, i la gent gran, els pobres, la sanitat... patiran", va dir per intentar convèncer els republicans que augmentin els impostos als més adinerats. Una mesura que segons el president demòcrata no es durà a terme fins al 2013, després de les eleccions presidencials.

Ahir a la tarda els líders al Congrés d'ambdós partits es van tornar a reunir amb el president per desencallar les negociacions. "Ho farem cada dia fins que arribem a un pacte", va assegurar Obama, que està convençut que s'arribarà a un acord perquè no hi ha cap altra sortida.

No és el primer cop que els Estats Units incrementen el deute. S'ha fet desenes de vegades i amb menys maldecaps que ara. Sense anar gaire lluny, els republicans ho van fer set vegades sota la presidència de George W. Bush. El problema és que ara el deute està descontrolat i des del 2001 no ha deixat de créixer. Dels 5,9 bilions (50% del PIB) de fa deu anys es va passar als 10,6 en l'inici de la crisi financera fins als 14,3 actuals (90% del PIB).

stats