VIATGE OFICIAL DEL VICEPRESIDENT DEL GEGANT ASIÀTIC
Crònica 15/02/2012

Obama sondeja el futur líder de la Xina

El president Barack Obama va donar ahir la benvinguda al futur líder de la Xina, Xi Jinping. Washington va mostrar-se amigable, però va advertir que Pequín ha de respectar les regles comercials.

Núria Ferragutcasas
2 min
REBUIG A LA TROBADA Centenars de persones van rebre ahir el vicepresident xinès amb pancartes a favor de la independència del Tibet i de denúncia a la vulneració dels drets humans a la Xina. El president nord-americà va advertir a Xi Jinping que calia que Pequín vetllés més per la seva població, però van premiar els interessos econòmics durant la trobada.

WASHINGTONFa quaranta anys, una històrica encaixada de mans entre el president dels Estats Units, Richard Nixon, i Mao Zedong, fundador de la República Popular de la Xina, va posar fi a dècades de distanciament entre Pequín i Washington. El vicepresident i futur líder de la Xina, Xi Jinping, va recordar ahir aquesta fita en el seu primer dia de visita als EUA per destacar el benefici mutu que les relacions entre els dos països han generat des de llavors. En una curta trobada amb Barack Obama, Xi va manifestar que espera continuar la construcció "d'una aliança cooperativa basada en el respecte i els interessos recíprocs".

Obama es va mostrar amigable amb el vicepresident xinès, però no va silenciar el seu malestar amb la política econòmica i de drets humans de la Xina. "Volem treballar amb la Xina per assegurar que tothom actua amb les mateixes regles en el sistema econòmic mundial", va dir el president nord-americà, que va posar èmfasi en la necessitat d'unes relacions comercials "més equilibrades" entre els dos països i amb el món. Sobre els drets humans, va advertir a Xi que els Estats Units "continuaran destacant la importància de reconèixer les aspiracions i els drets de tots els pobles".

La visita de Xi Jinping es produeix en un moment de desconfiança creixent entre les dues grans potències econòmiques mundials per qüestions com les relacions comercials, el valor de la divisa xinesa, les violacions de la propietat intel·lectual i algunes crisis internacionals, com el conflicte a Síria.

La Xina iniciarà a finals d'any una transició política amb el relleu gairebé segur del president, Hu Jintao, pel vicepresident, Xi Jinping. El futur líder xinès coneix bé la mentalitat occidental, ja que la seva germana viu al Canadà, la seva exdona al Regne Unit i la seva filla ha estudiat als Estats Units.

Els Estats Units consideren que el viatge de Xi, que durarà quatre dies i el portarà fins a Iowa i Califòrnia, és clau per enfortir les relacions bilaterals dels pròxims anys. "La visita servirà per veure la química personal entre el president Obama i el vicepresident Xi, que podria tenir un paper important per aconseguir més confiança entre els dos països", explica Kenneth Lieberthal, director del centre xinès del think tank Brookings Institution.

Una relació clau

Xi també es va reunir amb el vicepresident nord-americà, Joe Biden, i la secretària d'Estat, Hillary Clinton, i aquesta tarda ho farà amb el secretari de Defensa, Leo Panetta. Biden va afirmar que la relació bilateral entre la Xina i els Estats Units "és una de les més importants del món" i que en els pròxims dies parlarà amb el vicepresident Xi sobre una llarga llista de temes, entre els quals el veto xinès a la condemna del Consell de Seguretat de l'ONU al règim sirià de Baixar al-Assad.

Mentre Xi Jinping es reunia amb Obama i altres mandataris nord-americans, unes 200 persones es van manifestar al davant de la Casa Blanca per protestar per la repressió de la Xina contra el Tibet i la violació dels drets humans.

stats