PRESSIÓ FISCAL
Crònica 19/09/2011

Obama vol una taxa per als rics

El president Barack Obama vol apu jar els impostos als més rics i avui pressionarà un altre cop el Congrés, en mans dels republicans, perquè aprovi la seva proposta, anomenada norma Buffet.

Núria Ferragutcasas
2 min
Obama vol una taxa per als rics

Washington"Deixin de mimar els super-rics". Així titulava l'inversor multimilionari Warren Buffett el seu article d'opinió publicat al New York Times ara fa un mes. Buffet va assegurar que les grans fortunes tenen una càrrega impositiva menor que la mitjana dels contribuents nord-americans. El president Barack Obama vol corregir aquesta situació i avui proposarà al Congrés un nou impost per a les persones que guanyin més d'un milió de dòlars a l'any (725.000 euros).

La nova mesura, que es dirà norma Buffett pel magnat d'Omaha, pretén evitar les martingales dels milionaris per evadir impostos amb l'aplicació d'un tipus impositiu mínim per a les rendes altes. Obama presentarà aquesta iniciativa dins el seu paquet de recomanacions per reduir el dèficit uns 2 bilions de dòlars (1,45 bilions d'euros). La Casa Blanca vol aprofitar aquest impost popular per pressionar el Congrés. Tot i així, no serà gens fàcil aconseguir el pas de la norma Buffett. Els republicans ja van deixar clar en el debat sobre l'augment del sostre del deute públic de l'agost passat que estan en contra de qualsevol legislació que suposi un augment dels impostos. El congressista republicà Paul Ryan va afirmar a la televisió Fox News: "La mesura afegeix més inestabilitat al nostre sistema, més incertesa i castiga la creació de llocs de treball i als que creen llocs de treball".

Amb aquesta taxa mínima per als milionaris, una reforma dels impostos corporatius i l'eliminació de subsidis per a petrolieres, Obama vol finançar el seu pla d'ocupació de 447.000 milions de dòlars (324.000 milions d'euros). El líder de la cambra baixa, el republicà John Boehner, ja va rebutjar la setmana passada algunes de les mesures que preveu el president. Així doncs, s'espera una negociació difícil en els pròxims mesos entre els dos partits, que han de decidir com retallar entre 1,2 i 1,5 bilions de dòlars el deute de 14 bilions que té el país.

Grècia debat noves mesures

D'altra banda, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, va reunir ahir el consell de ministres per estudiar noves mesures d'austeritat amb l'objectiu de reduir el dèficit fiscal fins al 7,5% del PIB. Papandreu, que dissabte va anular un viatge a Nova York per assistir a l'assemblea de l'ONU, va anunciar que el govern fixarà noves mesures d'austeritat que desbloquegin el tram del rescat de 8.000 milions d'euros.

De fet, el ministre federal alemany de Finances, Wolfgang Schauble, va recordar ahir que si el BCE, l'FMI i la CE no emeten un informe favorable, Grècia no rebrà les ajudes pendents.

stats