LLEI DE TRANSPARÈNCIA
Crònica 08/07/2011

Objectiu: la despesa pública, detallada a internet per llei

R.t.
2 min

Barcelona.La ponència sobre la llei de transparència i accés a la informació pública va veure la llum ahir, cinc mesos després que la proposessin tots els grups al Parlament. Amb l'objectiu d'acostar les institucions a la ciutadania, els partits hi duran propostes ambicioses, com per exemple penjar a internet informació detallada dels expedients i despeses de totes les administracions i empreses públiques de forma accessible, així com dels processos de licitació d'obres i serveis o la concessió de subvencions. Ho comparteixen tots els grups excepte el de CiU, tot i que no s'hi tanca en banda.

Els partits van designar ahir els seus representants a la ponència, que començarà a treballar el 18 de juliol. La Generalitat repartirà informació sobre les normes existents en el camp de la transparència, i els partits delimitaran el camp a regular i fixaran uns terminis de treball que, segons els més optimistes, podria ultimar un acord per a aquest mateix 2011. L'optimisme per arribar a un consens que en campanya ja es donava a escala programàtica també és compartit.

Els grups de l'oposició són els que més lluny volen arribar amb la llei. La socialista Laia Bonet, per exemple, proposa presentar "de forma entenedora" tota la informació sobre el sector públic per recuperar "confiança de la ciutadania". La representant del PP, María Llanos de Luna, pretén acabar amb "la desafecció i l'opacitat pel malbaratament de recursos" i obrir una oficina pressupostària per assessorar sobre despesa pública. L'ecosocialista Dolors Camats vol abastar molts àmbits i regular els lobis, fer públic el patrimoni dels diputats i aplicar mesures contra la corrupció. El diputat d'ERC Pere Bosch aspira a "fer de l'administració un aparador d'on obtenir el màxim d'informació possible", i també sobre els comptes de les fundacions lligades a partits.

El fre de moment el posa CiU, que prioritza unificar la normativa sectorial existent sobre transparència. Sense desembocar en la "hiperregulació", però, també està disposada a "innovar" en aquest àmbit.

stats