La Investigació

La comunitat internacional fixa l'agenda per eradicar la malària a tot el món

Objectiu a llarg termini

El 1955 l'Organització Mundial de la Salut va proposar un objectiu ambiciós: eradicar la malària. Catorze anys després, va haver d'admetre el seu fracàs. L'objectiu era inabastable amb les eines de què es disposava llavors. Ara la comunitat internacional no es pot permetre un nou fracàs. Durant dos anys, més de 250 científics de 36 països diferents han estat treballant per establir una agenda de recerca per eradicar aquesta malaltia. Les conclusions d'aquesta agenda, coneguda amb el nom de malERA, es van publicar ahir en un monogràfic a la revista PloS Medicine .

L' agenda estableix quines són les necessitats en la investigació, identifica les principals llacunes de coneixement i les eines necessàries per interrompre la transmissió del paràsit que causa la malària.

P er fer això, cal una vacuna que redueixi la transmissió i un fàrmac que tingui efecte profilàctic. "Això serien eines esperançadores", diu el científic Pedro Alonso, que va presidir el comitè directiu de malERA.

L' eradicació de la malària és un dels desafiaments més grans de la ciència. La malària segueix sent endèmica en 106 països i s'estima que el 2009 va provocar 781.000 morts.

A vui es troba en fase de control, és a dir, que els esforços se centren a reduir la mortalitat i la morbiditat. Encara ha de passar per les fases de preeliminació, eliminació i prevenció perquè es torni a reproduir. Quan això passi a escala global, ja podrem parlar d'eradicació, una paraula que fins ara estava prohibida.

É s un objectiu que no s'aconseguirà a curt termini. Hauran de passar de vint a trenta anys, però les bases perquè això passi s'han de posar ara. Es calcula que es necessiten 6.000 milions de dòlars anuals per avançar de la fase de control a la de preeliminació i ara només es compta amb un pressupost de 1.200 milions de dòlars anuals. "Lluny del que seria desitjable", reconeix Alonso, una autoritat en la matèria.

Més continguts de