PAÍS BASC
Crònica 30/05/2011

Odón Elorza, vençut pels qui va defensar

Daniel Gómez Daniel Gómez és El Corresponsal De Catalunya Ràdio A Euskadi
2 min
Un alcalde heterodox Odón Elorza (PSE) ha estat un veu discrepant amb l'aplicació del PSOE de la llei de partits i va criticar durament la impugnació de Bildu.

País BascLa sortida d'Odón Elorza de l'Ajuntament de Sant Sebastià, després de 20 anys al capdavant del consistori, resumeix a la perfecció la derrota dels socialistes bascos i també la victòria de Bildu el 22 de maig. Amb 8 regidors, la coalició independentista és la primera força de la ciutat, després de superar el PSE, que s'ha quedat amb 7.

Ningú no s'esperava l'èxit de Bildu a la capital guipuscoana, ni tampoc Elorza. Estava tan segur de les seves forces i tan convençut que repetiria com a alcalde que va gosar, sense complexes, defensar la presència de Bildu a les urnes, ignorant que això l'abocava a la desfeta política. La paradoxa és que Elorza ha estat una de les poquíssimes veus del PSE que ha criticat totes les resolucions judicials contràries a Bildu.

Quan a finals d'abril l'Advocacia de l'Estat va impugnar les llistes, a l'alcalde de Sant Sebastià aquesta mesura li va semblar "una barbaritat des del punt de vista democràtic". També es va posar les mans al cap quan el Tribunal Suprem va prohibir les candidatures de Bildu dies abans de l'inici de la campanya. Llavors Elorza va assegurar que era "un greu error polític" i un obstacle "per avançar realment en el camí cap a la pau". Dies després el Constitucional esmenava la plana al Suprem i l'heterodox socialista deia: "És una notícia fantàstica perquè ajuda a construir la convivència a les ciutats basques, a Sant Sebastià en particular, a tot Euskadi i a Espanya", i aprofitava per recomanar al PP i a la caverna mediàtica que es prenguessin una til·la.

Elorza no era conscient encara de la sorpresa que li deparaven les urnes. Quan va rebre la notícia la nit del 22-M, no se la creia i li va costar pair el fort cop rebut. Tant que aquest polític de 56 anys va oblidar el compromís que havia assumit durant la campanya de no optar a l'alcaldia si no era el candidat més votat. L'endemà de la derrota, Elorza aclaria que la promesa de respectar la llista més votada excloïa Bildu. A partir d'aquí, l'alcalde en funcions canviava radicalment el discurs sobre la coalició independentista.

Elorza parlava de "situació d'emergència", apostava per "combatre" Bildu. "Els seus plantejaments són negatius i inacceptables" per a Sant Sebastià i advertia contra l'intent dels abertzales de "canviar la memòria i de reescriure la història, ara que pot arribar la pau després de molts anys de lluita en condicions difícils".

Antonio Basagoiti, president del PP basc, creu que Odón Elorza "ha anat criant corbs durant molt de temps i ara li estan traient els ulls. Ell ha estat qui més ha afavorit Bildu estratègicament". Elorza pretenia disputar l'alcaldia als independentistes i, si no se'n sortia, seguir almenys com a regidor a l'oposició. Però el PP i el PNB l'han vetat, de manera que el PSE ha obligat Elorza a abandonar el consistori donostiarra per no interferir en els pactes postelectorals i ja ha designat com a substitut Ernesto Gasco, antic regidor i actual viceconseller de transports del govern basc.

Això sí, l'alcalde derrotat no es penedeix d'haver defensat Bildu. "És el que s'havia de fer i de dir, encara que algú pensi que sóc gilipolles" , es defensa.

stats