PATRIMONI ARQUITECTÒNIC
Crònica 04/01/2011

Ofensiva de Bombers a la caserna del carrer Lleida de Barcelona

El xoc d'interessos per l'antiga caserna de Bombers al carrer Lleida de Barcelona creix. Tot i que ja s'havia aprovat l'ampliació de l'escola veïna, ara Bombers lidera una nova ofensiva per quedar-se l'edifici.

Maria Ortega
3 min
Intervencio, Arquitectonic

BarcelonaAmb la protecció arquitectònica com a arma, Bombers de Barcelona prepara una nova ofensiva per aconseguir la cessió de la seva antiga caserna al carrer Lleida, al barri del Poble-sec. Aquesta iniciativa compta amb el suport d'un informe de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció del Patrimoni Arquitectònic, vinculada al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que, segons els responsables de patrimoni de Bombers, argumenta la necessitat d'incrementar el nivell de protecció de l'edifici per impedir que s'hi pugui fer qualsevol modificació. Si tirés endavant, aquest canvi pot anul·lar la previsió municipal de convertir l'antiga caserna en l'ampliació de l'escola annexa, el CEIP Mossèn Jacint Verdaguer, i en espai lliure per a les entitats del barri, perquè forçaria a mantenir les instal·lacions sense canvis.

Des que es va inaugurar el parc de Bombers de la Vall d'Hebron, la caserna del carrer Lleida va quedar buida -tot i que de manera provisional s'ha cedit per a l'activitat del Cos Nacional de Policia-. La idea inicial per a la reconversió de l'edifici, que ja forma part dels plans del Consorci d'Educació de Barcelona, era fer-hi créixer l'escola Verdaguer, que es troba paret per paret amb la caserna i que té dèficits importants d'espai. Però ja al mes de maig, a aquesta proposta li va sortir una forta competidora: la comissió d'urbanisme de l'Ajuntament va aprovar estudiar la petició de Bombers de Barcelona de fer compatible l'ampliació de l'escola amb la ubicació d'un parc de la prevenció, una mena de museu dinàmic per organitzar-hi visites escolars i exposar tot el material catalogat que es va retirar del parc central de Bombers del carrer Provença abans que s'enderroqués per permetre l'ampliació de l'Hospital Clínic.

Recinte pedagògic i museu

La proposta de Bombers passava per respectar el creixement de l'escola -que actualment no té gimnàs i aprofita un celobert per al menjador i la cuina-, però preveia desplaçar-la cap a un espai del recinte de la Fira de Barcelona, de manera que l'antiga caserna els pogués quedar lliure per al parc de la prevenció. Aquest projecte vol recuperar l'antic esperit pedagògic del parc de Provença, per on passaven cada any prop de 4.000 escolars i on es podien veure els carros antics, les Genoveves, cascos o extintors.

Després de set mesos de silenci, ara Bombers fa un pas més per recuperar aquest espai i posa una altra carta sobre la taula: la catalogació d'un edifici que es va construir el 1929 per a l'Exposició Universal i que en aquests moments té un nivell de protecció D (fet que obliga a documentar-lo amb un aixecament planimètric, fotografies i memòria històrica, però no n'evita un possible enderrocament). El responsable del patrimoni de Bombers de Barcelona, Salvador Ferran, explica que preservar la caserna del Poble-sec seria "un pas bàsic per mantenir el patrimoni que es va treure del parc del carrer Provença i que, a dia d'avui, està emmagatzemat, a més d'un pas per permetre recuperar un edifici emblemàtic amb un ús molt semblant al que va tenir en origen".

La directora de l'escola Jacint Verdaguer, Núria Lacasa, però, no vol ni sentir a parlar de canvis d'emplaçament i explica que l'ampliació de l'escola és una urgència, perquè el centre ja té 450 alumnes i funciona amb aules partides i sense moltes instal·lacions que necessita. És per això que l'escola ni es planteja un canvi d'ubicació cap als terrenys de la Fira, perquè considera que s'endarreriria un procés d'ampliació que ja fa massa temps que va tard. La coordinadora d'Entitats del Poble-sec, la tercera en discòrdia perquè fora d'horari escolar les noves instal·lacions també serien aprofitables per a les entitats del barri, se suma a la posició de l'escola i demana que les obres comencin com abans millor. Sense canvis de cap tipus.

stats