PLA D'ESTABILITAT I REEQUILIBRI
Crònica 01/02/2011

Ofensiva del Govern a Madrid per poder emetre deute ràpid

El govern espanyol haurà d'avaluar els propers dies si es creu el pla del Govern per a la consolidació fiscal de Catalunya, que passa per un nou endeutament per afrontar més bé els propers mesos.

Miquel Codolar
2 min
Mas-Colell considera que "no és normal" que el Govern hagi de demanar permís per iniciar una operació de deute.

Madrid.Gastar un 10% menys, rebre de l'Estat almenys els 16.646 milions d'euros de l'any passat i aconseguir liquiditat endeutant-se i capitalitzant edificis. Aquesta és la recepta que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, està preparant per quadrar els comptes. Però dels tres ingredients n'hi ha dos que el Govern ha d'anar a collir a l'hort de Madrid, necessari per aconseguir via lliure per a un nou endeutament.

El ministeri d'Economia va rebre ahir un correu electrònic amb un esbós del pla que la conselleria ha anomenat "d'estabilitat i reequilibri". Aquest document, genèric, explicita el compromís per reduir un 10% la despesa no financera. Si tots els components del pla es compleixen, el Govern considera que podrà complir el compromís d'arribar a un dèficit de l'1,3% enfront del 3,6% amb què s'espera tancar el 2010. La conselleria espera que el document sigui prou concret perquè el govern espanyol doni via lliure a l'emissió de deute al febrer o al març, tot i que hi ha la possibilitat que necessiti lliurar més informació. Amb el vistiplau del ministeri, Catalunya podria emetre deute, al marge de si abans es convoca o no el Consell de Política Fiscal i Financera.

Mentrestant, Mas-Colell utilitzava els micròfons de Catalunya Ràdio per posar més pressió. Es va mostrar convençut que Catalunya es podrà endeutar "aviat" perquè no dubta que arribaran a un acord amb el ministeri d'Economia, que decidirà donar al Govern una "mostra de confiança". Va concretar que l'emissió de deute ha de ser a llarg termini, per més d'un any, per no tenir "aquest patiment" l'any vinent. Va lamentar que s'hagi de demanar permís per endeutar-se, cosa que considera que "no és normal".

Hospitals en venda

Però l'endeutament és una de les maneres de tenir diners al banc. N'hi ha d'altres que no són habituals, però que són vàlides "per afrontar una situació extraordinària". Per això Mas-Colell va anunciar que vendrà instal·lacions hospitalàries de la Seguretat Social amb una opció de recompra i després les llogarà perquè segueixin complint la seva funció. El problema és que no són del Govern, sinó que, per unes raons que considera "misterioses" són de l'Estat, tot i que fa 30 anys que el Govern les gestiona.

També al matí, el president, Artur Mas, va fer una visita eminentment econòmica al rei per traslladar-li no només la situació de l'economia catalana, sinó també la necessitat que el govern espanyol accedeixi a les seves peticions. Un missatge per preparar la trobada de la setmana vinent amb el president espanyol. Ja fa dies, però, que funciona la maquinària. El portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, sortia la setmana passada, després de reunir-se amb Rodríguez Zapatero, convençut que l'emissió de deute es podria fer. I encara més. Fa quinze dies es va saber que Mas-Colell i el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, es van reunir de manera discreta.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va acusar el Govern de Mas de "manipular dades" perquè no es creu les xifres del dèficit del 3,6% del PIB que ha quantificat el Govern. Va dir que Mas vol fer un "joc de mans" quan demana mil milions per al nou sistema de finançament, quan "el que estava previst era que n'arribessin 1.400".

stats