PROTESTES SOCIALS
Crònica 15/11/2011

Ofensiva policial contra Els 'indignats' dels Estats Units

Cinc campaments del moviment Ocupa Wall Street han estat desallotjats en els últims tres dies. Davant la pressió policial, els indignats dels Estats Units traslladen les manifestacions a les universitats.

Núria Ferragutcasas
2 min
Ofensiva policial contra Els 'indignats' dels Estats Units

Washington"Vergonya, vergonya, vergonya", cridaven ahir a la matinada els manifestants d'Ocupa Oakland als agents de policia. I afegien amb un to desafiant: "Tornarem". El moviment d'indignats dels Estats Units, conegut amb el nom d'Ocupa Wall Street, va rebre un fort revés en els últims tres dies amb el desallotjament policial dels campaments de cinc ciutats d'arreu del país i la detenció d'almenys 82 persones.

Els indignats d'Oakland, una de les ciutats més simbòliques de la protesta que es va iniciar al setembre a Nova York, van oposar-se sense èxit al desallotjament. Van tenir la mateixa sort el cap de setmana els acampats de Portland (Oregon), Denver (Colorado), Salt Lake City (Utah) i Saint Louis (Missouri).

Desenes de policies antiavalots van retirar més d'un centenar de tendes de la plaça de prop de l'Ajuntament d'Oakland i van fer una vintena de detencions. Les autoritats van demanar-ne el desallotjament després de la mort a trets d'un dels acampats dijous. Una mort que no ha estat l'única -un altre activista va morir suposadament de sobredosi a Salt Lake City- i que ha servit per justificar l'ofensiva policial contra els campaments.

Portland, juntament amb Oakland, va ser l'epicentre de la resistència del moviment Ocupa Wall Street. Uns 3.000 simpatitzants es van apropar dissabte a la nit a les dues places cèntriques on acampaven uns 200 indignats per impedir el seu desallotjament. "Hem guanyat. Ens estaven evacuant i ens hem quedat", va dir Madison Dinesen, un dels manifestants, de 25 anys, al diari local The Oregonian. Tot i les primeres hores de resistència, la policia va aconseguir el dia següent desmantellar l'acampada.

Els altres tres desallotjaments es van fer dissabte. La policia de Denver va fer servir gasos lacrimògens i va arrestar 17 persones durant la seva operació per retirar el campament d'indignats a la plaça Civic Center. També hi va haver detencions en els desallotjaments de Salt Lake City (19) i de Saint Louis (21), i en les actuacions policials contra manifestacions d'indignats a Albany (24) i San Francisco (2).

Les dues morts, el suposat ús de drogues d'alguns activistes o la inseguretat que, segons la policia, provoquen aquestes acampades són els motius que han fet servir els governs locals per fer els desallotjaments. Tot i així, algunes ciutats com Oakland han assegurat als manifestants que poden tornar-hi, però només durant el dia.

Canvi d'estratègia

Davant la pressió policial dels últims dies, el moviment Ocupa Wall Street ha modificat la seva estratègia i ha començat a concentrar algunes de les seves manifestacions contra la desigualtat social i la influència política de multinacionals i entitats financeres a les universitats. De fet, ja han aconseguit instal·lar campaments en campus d'universitats tan prestigioses com Harvard, Berkley o Duke. "Volem que els estudiants s'afegeixin massivament a la protesta", va dir Natalia Abrams, coordinadora d'Ocupa Universitats, al TheNew York Times.

stats