BANCA
Crònica 10/12/2011

Oliu es desentén de les quotes participatives de la CAM

Salvador Almenar
2 min
Oliu es desentén de les quotes participatives de la CAM

VALÈNCIALes declaracions del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, en les quals assegurava que les quotes participatives de la CAM "no tenen valor econòmic" han posat en alerta els 54.000 petits inversors que van adquirir aquest producte financer llançat per la caixa d'estalvis el juliol del 2008. La tranquil·litat que va generar entre els clients l'adquisició del Banc CAM per part de l'entitat vallesana no s'ha contagiat als propietaris de les quotes, ja que "aquests queden exclosos de l'operació" i, per tant, queden fora de la recapitalització que durà a terme Banc Sabadell per sanejar l'entitat alacantina.

Que el Banc Sabadell s'hagi declarat "no competent" sobre les quotes participatives respon al fet que aquestes pertanyen a la Caja Mediterráneo i no al Banc CAM, que és l'entitat absorbida pel grup presidit per Oliu. La falta de cobertura de l'entitat catalana és la que ha fet disparar les alarmes sobre una possible pèrdua de la inversió que van fer molts particulars (entre els quals hi ha molts treballadors de la CAM). Fa tres anys van adquirir aquestes quotes, venudes com un producte similar a les accions, que implicaven un risc elevat, ja que són un producte equivalent a qualsevol altre de renda variable.

La inquietud entre els inversors va disparar-se amb els detalls que va revelar el president del Sabadell dijous. Oliu va dir que l'entitat realitzarà una "operació acordió" que derivarà en una reducció a zero del valor del capital de les quotes.

La incertesa a què aquest escenari aboca els inversors (que no saben què passarà amb els seus diners) va provocar ahir la suspensió de la cotització de les quotes participatives de la CAM per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Segons el mateix òrgan regulador, aquesta decisió es va dur a terme "per concórrer unes circumstàncies que podien pertorbar el normal desenvolupament de les operacions sobre els citats valors".

Devaluades un 80%

Des que dimecres es va produir l'adjudicació de l'entitat alacantina al Sabadell, la fluctuació borsària d'aquestes participacions ha estat una constant en el parquet. En el moment de la suspensió, les quotes participatives de la CAM cotitzaven a 1,34 euros, una quantitat allunyada dels 4,77 euros per acció amb què la CAM va aconseguir col·locar 155 milions d'aquestes quotes el 2008, principalment entre clients i petits inversors. Durant l'últim any s'han anat devaluant fins a perdre gairebé el 82% del seu valor, malgrat que segueixen valent uns 73,5 milions d'euros, aproximadament el 5% dels drets econòmics de la caixa.

stats