SUBHASTA DEL BANC D'ESPANYA
Crònica 09/12/2011

Oliu vol fer rendible la CAM el 2012

El Banc Sabadell farà guanyar diners a la CAM ja l'any que ve, després de la neteja que farà el Fons de Garantia de Dipòsits. El banc català tancarà 300 oficines un cop absorbida l'entitat alacantina.

Toni Garganté
2 min

BARCELONA.Banc Sabadell ja fa cinc setmanes que té 150 persones aixecant catifes a la Caja Mediterráneo (CAM). El president del banc vallesà, Josep Oliu, va presentar ahir l'operació de compra de l'entitat alacantina, la qual permetrà gairebé multiplicar per dos les quotes de mercat de dipòsits (6,2%), crèdits (6,2%) i clients (5%). Tot són beneficis per al grup resultant, que mantindrà la marca CAM a la seva zona d'influència.

El cost de la subhasta ha estat simbòlic, d'un euro. A més, les sinergies anuals previstes (la reducció de les despeses amb les dues entitats integrades) arribaran als 330 milions. Aquest ajut, la neteja prèvia que farà el sector bancari a través del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) per valor de 5.249 milions, les línies de liquiditat que facilitarà el Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) i l'esforç comercial i d'integració a què ja està acostumada l'entitat fan pensar que la CAM tornarà a guanyar diners el 2012 (les pèrdues acumulades entre el gener i el setembre passats van ser de 1.731 milions). Així ho va reconèixer Oliu, que va afegir que després de la integració el capital de màxima qualitat superarà el 9% que demana la patronal bancària europea (EBA). Les accions del Sabadell van pujar un 4,27% ahir a la borsa.

Actius tòxics

Per si no n'hi havia prou, el Sabadell ha aconseguit treure's de sobre una cartera d'actius tòxics de 24.600 milions, que representen el 40% del balanç de la CAM. Oliu i el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, van repetir que l'adquisició de la CAM no "tindrà un valor dilutiu per a l'accionista", la qual cosa vol dir que la rendibilitat econòmica de les accions no es reduirà.

Però sí hi haurà un augment dels títols en circulació a la borsa. L'entitat preveu canviar 2.100 milions en títols preferents per accions, cosa que a la pràctica representa una ampliació de capital. En una reunió d'analistes, l'entitat va admetre que podria afegir una ampliació de capital de 1.000 milions.

El principal cost de la integració de la CAM es concentrarà en la xarxa comercial. Oliu va avançar ahir que es tancaran 300 oficines, una tercera part de les 939 de l'antiga caixa alacantina. Però Guardiola va matisar que les sucursals que desapareixeran poden ser tant de la CAM com de l'actual xarxa del Sabadell. El que no van voler concretar ni Oliu ni Gardiola va ser el total de treballadors afectats en els excedents laborals.

stats