ELECCIONS DISPUTADES
Crònica 06/06/2011

Ollanta Humala esgarrapa una ajustada victòria en les presidencials del Perú

Rosa Serra
2 min
Una camperola votant a la comunitat d'Urubamba, al departament de Cusco.

QuitoDos models polítics radicalment diferents s'han disputat la presidència del Perú, en unes eleccions molt disputades entre els candidats nacionalista d'esquerres Ollanta Humala i la congressista de tendència dretana Keiko Fujimori. Prop de 20 milions d'electors estaven cridats ahir a les urnes per decidir en una segona volta qui serà el nou president del Perú durant els pròxims cinc anys, i els primers sondejos a peu d'urna donaven, al tancament d'aquesta edició, un lleuger avantatge per a Ollanta Humala.

Jornada electoral

El primer candidat a votar va ser Humala, un militar retirat de 49 anys que ha volgut fugir de l'etiqueta bolivariana de les eleccions passades i es presentava com un nacionalista peruà que vol recuperar el control dels recursos naturals del país com l'aigua, els minerals i el gas. Aposta per una reforma constitucional que promogui un estat més intervencionista, que "reguli l'economia". I manté un front obert en la lluita contra la corrupció, la delinqüència i el narcotràfic.

En certa manera, Fujimori era la candidata de la continuïtat en polítiques econòmiques, però no s'ha pogut deslligar de l'ombra del seu pare, Alberto Fujimori, a la presó per crims contra els drets humans i per corrupció, perpetrats durant el seu govern (1990-2000). Malgrat la joventut de Keiko Fujimori, que tan sols té 36 anys, la seva carrera política ve de llarg. L'any 1994, amb només 19 anys, es va convertir en la primera dama del país, quan els seus pares es van divorciar.

En els últims anys, el Perú ha viscut un creixement econòmic continuat, però que la majoria dels seus habitants no han palpat. Per això, malgrat que l'economia del país va créixer un 9% del PIB el 2010, els peruans, a la primera volta del 10 d'abril, van rebutjar la continuïtat i van apostar per postures tan radicalment diferents i de caràcter populista. Aquesta distància entre Humala i Fujimori es reflecteix dins d'una societat dividida. Durant la campanya, Humala va rebre el suport del premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, de l'expresident del Perú Alejandro Toledo, dels partits Acció Popular i Força Social i de diversos intel·lectuals i artistes que temien que una victòria de Fujimori suposés el retorn a una dictadura. Tot i això, la congressista va arrossegar el suport del sector empresarial, de gran part del vot femení i de la majoria dels mitjans de comunicació.

El pròxim president del Perú, però, no ho tindrà gens fàcil per governar, ja que s'haurà d'enfrontar a un Congrés dividit on el partit d'Humala, Guanya el Perú, va assolir a les eleccions del 10 d'abril 46 escons dels 130 que hi ha, i el de Fujimori, Força 2011, 38.

stats