COOPERACIÓ
Crònica 29/10/2011

Omar Saharaui, el malson dels cooperants

Omar Saharaui, cervell del segrest dels cooperants de Barcelona Acció Solidària, va servir de moneda de canvi per al seu alliberament. Ara aquest mercenari estaria implicat en l'últim rapte a Algèria.

Joan Serra / Maria Ortega
3 min
Omar Saharaui, el malson dels cooperants

BARCELONA.El segrest de tres cooperants -un mallorquí, una madrilenya i una italiana- al campament de Tindouf (Algèria), ara fa una setmana, el va planificar Al-Qaida del Magrib Islàmic, dins del territori del Front Polisario i amb complicitats saharauis. Segons informacions avançades ahir per TV3, el rapte té al darrere un vell conegut de les autoritats espanyoles, Omar Ould Sidi Ahmed Ould Hamma, més conegut com a Omar Saharaui. Aquest home va ser l'autor material del segrest dels tres cooperants catalans de la caravana de Barcelona Acció Solidària el novembre del 2009.

Omar Saharaui va ser condemnat per la justícia mauritana a 12 anys de presó per haver liderat el segrest de Roque Pascual, Albert Vilalta i Alícia Gámez, tot i que va ser posat en llibertat dies abans que els cooperants -després de les pressions que hauria exercit l'Estat espanyol-, com a moneda de canvi en les negociacions. El mercenari malià tornaria a estar al capdavant de la logística del segrest de Tindouf, que ha tornat a posar en alerta les autoritats espanyoles. Segons fonts de Mali i Mauritània consultades per TV3, Omar Saharaui va actuar de guia quan, la nit del 22 d'octubre, quatre totterrenys van penetrar en territori del Front Polisario des del nord de Mali per arribar fins a Rabuni, capital administrativa dels saharauis, i van endur-se -després d'un ràpid tiroteig- tres cooperants: Enric Gonyalons, Ainhoa Fernández i Rosella Urru. Un cop assolits els objectius fixats en l'operatiu van fugir amb els hostatges, una altra vegada, cap a Mali.

Darrere de l'operatiu hi ha Mohamed Yahia al-Jaouadi, líder d'una de les quatre cèl·lules d'Al-Qaida al Sahel. I dirigint la logística del segrest hi tornaria a haver la figura del malià Omar Saharaui. Tot i això, cap organització no ha reivindicat encara oficialment l'autoria de l'últim segrest a Algèria, ni tampoc el del de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres que van ser capturades a Kènia. Fonts del ministeri d'Afers d'Estrangers consultades per l'ARA asseguraven ahir que, fins al moment, no tenen notificació de l'autoria del rapte de Tindouf. La ministra d'Afers Estrangers fins i tot ha afirmat aquesta setmana que atribuir l'acció a Al-Qaida del Magrib Islàmic és una "especulació".

Extraditat i alliberat

Omar Saharaui va ser capturat al mes de febrer de l'any passat -després que el seu nom aparegués en diversos interrogatoris a altres implicats en el cas-, quan encara estaven segrestats els tres cooperants catalans. El van jutjar a Mauritània. El tribunal el va considerar culpable i el va condemnar a 12 anys de presó i, tot i que inicialment la fiscalia demanava cadena perpètua, va rebaixar la sol·licitud de pena. La sentència també incloïa una multa econòmica. A mig agost, però, els esdeveniments van prendre un altre rumb. Omar Sharaui va ser extraditat per carretera a Bamako, la capital de Mali, tal com va revelar l'agència d'informació mauritana ANI. Un pas que podria explicar-se pels precedents que ja hi havia a Mali en l'intercanvi d'ostatges per presos. Dies abans de l'alliberament de Roque Pascual i Albert Vilalta, el seu segrestador ja estava en llibertat. De fet, va aparèixer en el mateix vehicle que els dos hostatges catalans en les imatges que es van difondre de la seva posada en llibertat.

Des de Barcelona Acció Solidària, encara amb el record recent dels nou mesos de captiveri de Pascual i Vilalta, van declinar ahir fer valoracions per protegir la "seguretat" dels cooperants segrestats. Metges Sense Fronteres també va demanar màxima discreció.

stats