ONZÈ DIA DE PROTESTES A WISCONSIN
Crònica 26/02/2011

Onada de protestes sindicals Als Estats Units

La batalla dels funcionaris de Wisconsin contra l'eliminació dels drets de negociació col·lectiva s'estén a altres estats. El governador diu que la mesura és necessària per reduir el dèficit de l'Estat.

Núria Ferragutcasas
2 min
Onada de protestes sindicals Als Estats Units

Corresponsal a washingtonNo només als carrers del Pròxim Orient criden pels drets i la democràcia. A la regió nord-oest dels Estats Units, a Wisconsin, desenes de milers de funcionaris fa onze dies que estan en peu de guerra contra el seu nou governador republicà, Scott Walker, que els vol retallar els salaris i els drets sindicals per reduir el dèficit de 137 milions de dòlars que té l'Estat. Contra vent, fred, pluja i neu, els manifestants continuen al voltant del Capitoli i dins de l'edifici legislatiu de Madison, la capital de Wisconsin, per protestar per les mesures d'un governador que només fa quatre setmanes que governa. "Estarem aquí el temps que faci falta", assegura el sindicalista i funcionari de presons Gary Lonzo.

El pla de Walker obligaria més de 300.000 empleats públics a pagar el doble per la seva assegurança mèdica i un 5% més dels seus salaris pel fons de pensions. A més, els sindicats -amb l'excepció dels de bombers i policies- perdrien el dret a la negociació col·lectiva, no podrien exigir als treballadors que paguin quotes i estarien obligats a celebrar una votació anual per mantenir la seva organització. L'Assemblea de Wisconsin va aprovar la llei ahir a la matinada però no entrarà en vigor fins que el Senat la ratifiqui. Una aprovació que es preveu complicada ja que els catorze legisladors demòcrates s'han exiliat al veí Estat d'Illinois per impedir que hi hagi el quòrum necessari per fer la votació. El Senat requereix que 20 senadors hi siguin presents i els republicans només tenen 19 escons.

Efecte contagi?

Les protestes s'han desplaçat a altres estats i es podrien estendre arreu del país si els nou governadors republicans que han presentat plans semblants als de Walker no es fan enrere. Dilluns milers de treballadors es van manifestar a Indiana, dimarts milers de persones més ho van fer a Ohio i dimecres a Michigan i Nova Jersey. "Si els funcionaris volen fer vaga haurien de poder ser acomiadats", va dir el governador conservador d'Ohio, John Kasich. El governador Walker espera que el seu projecte de llei serveixi d'exemple per a altres estats per retallar el poder "excessiu" dels sindicats i reduir així el dèficit dels governs. Tot i així, les múltiples i constants manifestacions han començat a tenir efectes en alguns estats. El governador de Florida, Rick Scott, ja ha dit que no eliminarà els drets de negociació col·lectiva i els governadors d'Indiana i Michigan s'han mostrat a favor de negociar amb els sindicats. A Wisconsin, però, el governador Scott Walker no pensa cedir. Però els treballadors tampoc ho faran, i seguiran al carrer cridant pels seus drets el temps que faci falta.

stats