RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 29/09/2011

Operar gratis contra el càncer

Metges especialistes de l'Hospital de Bellvitge estan disposats a operar gratis per alleugerir les llistes d'espera de cirurgia oncològica. En alguns casos, els pacients s'han d'esperar fins a tres mesos.

i
Lara Bonilla
2 min

BARCELONA."A l'Hospital de Bellvitge, com en altres, hi ha una llista d'espera per a cirurgia de pacients amb tot tipus de càncers inassolible si es manté la restricció de llits i de quiròfans que patim des del juny". Ho alerta el doctor Jaume Torras, especialista de Cirurgia General i Digestiva de Bellvitge. La mateixa denúncia la van fer a l'ARA la setmana passada altres metges d'aquest hospital i del Germans Trias i Pujol, a Badalona.

Aquesta situació ha fet que cirurgians de diferents especialitats es plantegin la possibilitat d'oferir-se a la gerència per fer operacions sense cobrar per alleugerir la pressió de les llistes d'espera. La idea encara és embrionària -perquè, a més de cirurgians, caldria involucrar altres professionals i cal disposar de la infraestructura necessària-, però ja es va plantejar en l'última assemblea de treballadors. "La intenció hi és i hi ha molts professionals disposats a fer-ho, però fa falta la infraestructura", explica el cirurgià Amador García. No són els únics que s'ofereixen a prestar els serveis retallats. Professionals de l'Hospital de Sant Pau volen proposar en l'assemblea de treballadors d'avui obrir els divendres pel seu compte les consultes externes. El tancament un dia a la setmana de les consultes és una de les mesures incloses en l'ERO.

Tot i que el departament de Salut nega que les llistes d'espera per a cirurgia oncològica hagin augmentat, professionals sanitaris alerten que les retallades de l'estiu -llits i quiròfans tancats- ja es comencen a notar i que el temps d'espera per a operacions de càncer de fetge, de còlon, de pulmó i d'estómac és d'entre dos i tres mesos, "mentre que abans era de 30 o 40 dies". També s'han doblat les operacions de càncer de mama. "Estem en un moment en què si no es posen a disposició els llits i els quiròfans habituals, algun pacient podria perdre les possibilitats de curació o l'oportunitat de viure més anys", diu Torras. "Estem a punt de trepitjar les línies vermelles", alerta. "I ja no parlarem de prioritzar pacients sinó de triar-los".

Amb la meitat de quiròfans

Aquest estiu, el servei de cirurgia general de l'Hospital de Bellvitge ha disposat només de vuit quiròfans, la meitat dels habituals. Teresa Fuentelsaz, delegada de Metges de Catalunya, denuncia: "Se'ns està obligant a fer coses que incompleixen l'ètica professional i això els metges no ho consentirem; no podem fer front a l'augment brutal de les llistes d'espera".

La junta clínica de Bellvitge està recollint dades sobre els efectes que les retallades estan tenint en la qualitat assistencial. Ara hi ha 26 pacients en llista d'espera per operar-se de càncer de fetge, 7 de càncer d'esòfag i estómac, 10 de tiroides i 22 de còlon. "La situació dels pacients amb patologies benignes encara és pitjor", afegeix Torras. Segons expliquen els metges, ara es comencen a reobrir serveis tancats, però "el problema ha estat allargar quatre mesos els tancaments, perquè el sistema ja anava just".

stats