Crònica 05/09/2011

Oriol Pujol amenaça de trencar amb el PP

Pol Santaló
2 min
El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, en roda de premsa.

Barcelona.El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va dir ahir al PP, en una entrevista a Catalunya Informació, que el Govern els descartarà per a futurs acords si els condicionen a complir la resolució del TJSC sobre la immersió lingüística. "El PP deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària, si ens posen com a condició imposar el sistema bilingüe a les escoles", va etzibar Pujol, que va advertir que el seu partit no renunciarà a res i que estarà al límit del que "plantegi algun tribunal", fent clara al·lusió al TSJC.

Així mateix, Pujol va remarcar que els populars "fan més bandera d'això de portes enfora que de portes endins", ja que en totes les negociacions que han fet els dos partits durant aquest temps -entre les quals hi ha la dels pressupostos per al 2011-, mai han posat la condició de tirar endavant uns comptes a canvi d'introduir el castellà com a llengua vehicular a l'ensenyament. Seguidament, va voler deixar clar que "tres o quatre casos no poden fer trontollar tot un model d'èxit de 30 anys", i va dir: "CiU farà el que faci falta perquè s'entengui que d'això en farem casus belli ". Tot i així, Pujol no va voler aclarir quin podria ser el pas següent que podria dur a terme CiU en cas que el recurs que han presentat no prosperi.

El PP, per la seva banda, enllestia ahir una sèrie d'iniciatives parlamentàries que aniran encaminades a forçar CiU a acatar la sentència. Les presentarà avui el portaveu parlamentari del partit, Enric Millo, que aquests dies ha defensat a Twitter la postura del partit. "La inclusió del castellà com a llengua docent en alguna assignatura no lingüística és pedagògicament positiva i no perjudica el català", piulava dissabte a la tarda. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ja va instar CiU a fer complir la sentència tan aviat com va conèixer la interlocutòria del TSJC. "I si no ho fa, estarà incomplint amb l'estat de dret", va proclamar Sánchez-Camacho en un sopar amb militants a Cubelles.

No és la primera vegada que la presidenta del PP fa una maniobra per pressionar CiU amb la qüestió lingüística. Ja ho va fer quan, al mes de juliol, va presentar al departament d'Educació una reclamació perquè l'educació catalana fos bilingüe. Ho va fer acompanyada de Francisco Caja, reconegut activista espanyolista de la plataforma Convivencia Cívica.

Futur a Madrid

Pel que fa a la seva participació a les llistes per al Congrés, Pujol va assegurar que manté l'oferiment per ser el número dos de CiU a Madrid, però també va afegir que la seva prioritat és el partit. Va remarcar que ni ell ni ningú ho faria millor del que ho han fet els diputats de CiU aquesta mateixa setmana amb la reforma constitucional. "La manera com ha actuat CIU aquesta darrera setmana ha de servir d'exemple de com ho hem de fer en els propers anys", va opinar Pujol, que va remarcar que més enllà d'un nom o d'un grup de gent, el que va valorar és l'actitud amb què va actuar la federació a Madrid. El secretari general adjunt de CDC va demanar fa poques setmanes, en una entrevista, que CiU defensés Catalunya a Madrid en lloc de dedicar-se a fer de lobi.

stats